Hlavní obsah

Závislá žena zemřela poté, co jí dal partner svůj lék. Hrozí mu 18 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Pětačtyřicetiletý Vlastimil Toušek žil na Prachaticku sám se svou matkou. Pak asi před deseti lety potkal o patnáct let mladší ženu, která se od dvanácti let potýkala s drogovou závislostí. Nyní se Toušek musí hájit před Krajským soudem v Českých Budějovicích. Podle obžaloby totiž žena zemřela, protože jí loni 1. ledna poskytl svůj lék na bolest Vendal.

Vlastimil Toušek (vpravo) se svým obhájcem u českobudějovického krajského souduVideo: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Hrozí mu až 18 let vězení za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami s následkem smrti.

„Neměl jsem jí to dávat, ale naléhala na mě a hrozila sebevraždou. Že skočí z okna. Nedokázal jsem říct ne,“ uvedl před soudem Toušek, který je v invalidním důchodu a sám prý také v minulosti užíval drogy.

Loni 1. ledna prý přivezl ženu k němu domů její otec. Na naléhání jí poskytl svůj lék Vendal, který obsahuje morfin, a ona si jej prý aplikovala do třísel. Za několik hodin se vše opakovalo.

Dealer se u soudu rozbrečel štěstím, za smrt 15leté dívky na předávkování pykat nebude

Krimi

Nakonec druhý den upadla do kómatu a sanitka ji musela převézt do nemocnice. Podle lékařské zprávy měla po letech užívání drog ve velmi špatném stavu vnitřní orgány.

V pondělí pak svědci vypovídali před soudem i o závislosti zemřelé ženy, po které zůstaly dvě děti. O jedno se starala její matka a druhé je v pěstounské péči.

Její bývalý přítel uvedl, že s Touškem byla kvůli tomu, že měla lehký přístup právě k Vendalu, který muž užíval na předpis.

„Prý se tady dala do kupy s panem Touškem, kterej (lék) ho má na předpis. On byl legální uživatel, takže se na něj nalepila, tak to chodí v tomhle světě,“ prohlásil muž, jenž už na policii vypovídal, že Toušek byl pro ženu takzvaný zlatý důl.

Tento svědek měl ještě před Touškem se ženou vztah, když s ní byl asi rok a půl ve Francii. „Byl to ale toxický vztah,“ prohlásil svědek.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Vlastimil Toušek u Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Přestože svědek tvrdil, že drogy nebere už od roku 2017, potkal ženu na party u jejího bratra, která předcházela její smrti. Na večírku, který měl vítat rok 2023, se podle jeho výpovědi bral pervitin.

„Já jsem byl opilý a mám všechno rozostřené. Vím, že její bratr na ni volal policisty a něco řešili mezi dveřmi,“ vzpomínal bývalý přítel ženy. Vendal mu prý žena poskytla v několika případech už v roce 2017.

„Když jsem ji pak po letech viděl, skoro jsem ji nepoznal. Byla v žalostném stavu,“ zmínil svědek. Vendal je prý na Českobudějovicku poměrně rozšířenou drogou mezi závislými. „Já jsem se s tím setkal jen tady. Předtím jsem bral heroin a subutex,“ doplnil svědek.

Další svědek, kterého přivedla stráž z výkonu trestu a který byl na večírku, byl přesvědčený, že žena tam drogy nebrala. Měla prý pouze diazepam na předpis od doktora a jinak byla čistá.

„Právě že byla v pořádku,“ byl přesvědčený svědek, který však připustil, že si žena chtěla na party píchnout pervitin, ale prý jí to zatrhl.

„Nakonec ji odvezl otec s tím, že se vrátí. Pak jsem se už pouze dozvěděl, že je v nemocnici,“ podotkl. Soud bude pokračovat dalšími výpověďmi svědků.

Žena v Praze zemřela po šňupání „andělského prachu“, případ policisty navedl k výrobcům pervitinu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám