Hlavní obsah

Zatopení stanice metra Dejvická způsobil bagr, který urazil hydrant

Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek
Praha
Aktualizováno

Při stavebních pracích u metra stanice Dejvická byl ve čtvrtek ráno uražen hydrant a voda zatopila vestibul metra. Stanice byla asi na tři hodiny uzavřena. Provoz metra byl po půl jedné obnoven.

Zatopený vestibul stanice DejvickáVideo: Novinky

 
Článek

Při pracích na stropní desce poškodili dělníci potrubí a hydrant. Ten měl prorazit při práci bagr. Voda začala masivně prosakovat až do stanice. Vlivem toho se uvolnil stropní podhled.

Po deváté ráno začal před budovou Generálního štábu vyvěrat obří gejzír vody. Voda stříkala vysoko nad stavební oplocení, byla tak vidět i z druhého konce Vítězného náměstí. Následně zaplavila vestibul u výstupu z metra na Vítězném náměstí. Dopravní podnik výstup uzavřel, ale voda dále prosakovala na nástupiště.

„Nejprve byl uzavřen jeden východ na Vítězné náměstí, poté celá stanice. Po odčerpání vody a úklidových pracích byl provoz metra plně obnoven. Východ na Vítězné náměstí ale bude až do odvolání uzavřen. Lze použít východ do ulice Šolínova,“ řekla Novinkám mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Foto: Lucie Jandejsková, Novinky

Vodu odčerpávají hasiči

Vodu z metra odčerpali hasiči, z porušeného potrubí vytékala asi hodinu. Vyteklo odhadem 400 až 500 kubíků vody

"Na místě máme i naše výjezdové vozidlo," řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný. Za proražený vodovodní řad prý mohou dělníci, kteří opravují desku. "Mají dokumentaci, kterou ale nemají od nás, a podle ní tam vodovodní řad není," doplnil Pokorný.

Foto: Lucie Jandejsková, Novinky

Voda zatopila stanici metra

Jeho informaci potvrdila vedoucí oddělení vnějších vztahů stavební společnosti OHL ŽS Taťjana Pelíšková. "V dokumentaci stávajícího stavu, kterou máme k dispozici pro realizaci stavby, nebyla existence tohoto vodovodního řadu zaznamenána," sdělila. Metro se podle ní v 70. letech stavělo živelně a archivní dokumentace stavby často neodpovídá stavu nalezenému v terénu.

Rekonstrukce až do května 2014

Podle Pokorného se kvůli poruše ocitla bez vody část budovy generálního štábu. "Budova má ale několik přípojek, zastavená dodávka vody se tak týká pouze malého množství lidí. Vodovodní řad jsme okamžitě začali opravovat, předpoklad dokončení prací je v 15:00," řekl.

Kvůli opravě izolace stanice metra Dejvická auta nemohou po Evropské ulici projet od Gymnasijní ulice na Vítězné náměstí. Rekonstrukce se protahuje, podle původních plánů měla trvat do konce listopadu, bude ale podle dopravního podniku trvat do konce května 2014.

"Práce na opravách stropní desky nabírají velké zpoždění a dnešní havárií se ještě dále prodlouží, to naprosto odmítáme," sdělil mluvčí městské části Praha 6 Adam Halmoši. Městská část proto žádá, aby byla znovu tato část stropní desky detailně prověřená a podobná situace, kdy dělníci překopnou vodovod, se nemohla opakovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám