Hlavní obsah

Zatčený ruský neonacista tvrdí, že je jen básník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Člen ruské neonacistické hudební skupiny Kolovrat, kterého zadržela policie na ruzyňském letišti, tvrdí, že nemá s neonacismem nic společného. "Říká, že je básník," řekl dnes ČTK šéf pražského protiextremistického oddělení policie Jiří Kopečný. Policie si podle něj k zatčenému vyžádala informace z Ruska.

Foto: z oficiálních webových stránek orchestru

Oficiální plakát k pražském koncertu Bohemian Symphony Orchestra Prague

Článek

Člena skupiny, která předminulý víkend koncertovala na srazu hnutí skinheads v Chroustovicích na Chrudimsku, zadrželi policisté v pátek, když chtěl odletět z ČR. Na otázku, proč zatkli jen jednoho z kapely, Kopečný uvedl, že zbytek skupiny byl již dávno za hranicemi.

"Tento muž přijel několik dní před koncertem a v republice se zdržel ještě týden po něm," uvedl Kopečný. Policie tak měla dost času pohyb a činnost sedmadvacetiletého muže monitorovat a shromáždit proti němu důkazy.

Policie je neměla vůbec vpustit do země

"Ruská skupina Kolovrat je známa svými texty, svou radikálností. Jeden její člen je dokonce v Rusku stíhán v souvislosti s dvojnásobnou vraždou," uvedl předseda pražské židovské obce Tomáš Jelínek. Policie proto podle něj vůbec neměla pouštět členy skupiny do země a měla je na hranicích vrátit.

Podle Kopečného se informace o stíhání za vraždu objevila na internetu. "Nevíme ale, koho se týká a zda je pravdivá. Prověřujeme to," řekl Kopečný.

Napojení na polovojenskou stranu

Zadržený hudebník se podle České televize jmenuje Denis a je známý pod přezdívkou Šizo. Do Česka přicestoval spolu s dalšími členy skupiny na turistické vízum. Stačilo k tomu pouze pozvání českých přátel, uvedla televize.

Hudebníci jsou podle ČT napojeni na ultranacionalistickou Ruskou národní jednotu (RNJ) Alexandra Barkašova. Tato oficiálně neregistrovaná strana polovojenské povahy má ve znaku svastiku a její základní pozdrav připomíná hajlování. Členy strany cvičí bývalí i aktivní příslušníci ministerstva vnitra, KGB a armády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám