Hlavní obsah

Zátah policistů skončil fiaskem, soud údajné ukrajinské vyděrače osvobodil

Když loni na podzim provedli detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v Brně zátah s krycím názvem Brigáda, vypadalo to, že v moravské metropoli skončilo řádění tzv. Luhaňské brigády. Jenže místo toho zbyla jen pachuť, protože brněnský městský soud v pátek údajné členy skupiny včetně nechvalně známého Pavla Nykolyuka zvaného Paša osvobodil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Detektivové a státní zastupitelství měli za to, že konečně zatnou tipec skupině, z níž prý tuhla krev v žilách nejednomu podnikateli z Ukrajiny. Podle obžaloby totiž měla Luhaňská brigáda na svědomí vybírání výpalného za ochranu, přičemž přesvědčovací metody prý zahrnovaly výhrůžky dětem či útok zápalnými lahvemi.

V čele skupiny měl stát právě Nykolyuk, který byl v minulosti odsouzen k mnohaletému trestu za padělání peněz.

„Jako osoba požívající významnou kriminální autoritu se obklopil dalšími osobami a jejich prostřednictvím získával finance tak, že tyto oslovovaly ukrajinské podnikatele,“ popsala muže státní zástupkyně. Obžalovaní vinu sborem odmítali.

Luhaňského Pašu a jeho kumpány soudí kvůli vydírání ukrajinských podnikatelů v Brně

Krimi

Zásadním problémem pro dokazování se ukázalo, že svědci, kteří byli loni ochotni něco o činnosti údajné zločinecké skupiny říci, před soudem změnili názor, a obžaloba se tak ocitla na vodě. K ničemu nebylo ani to, že detektivové dlouhou dobu podezřelé sledovali a odposlouchávali. „Dneska už každý jen trochu příčetný člověk realizuje své hovory přes datové aplikace, které policie nemůže monitorovat,“ povzdechla si státní zástupkyně.

Vyděrači chodí s vydíranými na fotbal

Ta ve své závěrečné řeči horovala pro přísné tresty. „Pokud dovolujeme cizím státním příslušníkům tu žít, podnikat a jejich dětem chodit do školy, tak jim nemůžeme dovolit vytvořit stát ve státě, kde se bude žít podle jejich pravidel. Za celou dobu se mi nepodařilo pochopit nuance této struktury, kdy vyděrači chodí s vydíranými na fotbal a jsou kmotry jejich dětí. Ačkoli pro ně to může být pochopitelné, tak z mého pohledu se tam odehrává trestné jednání,“ zdůraznila žalobkyně.

V případu bylo obžalováno pět mužů a dvě ženy, kteří měli být členy organizované zločinecké skupiny.

Asi se to stalo, ale jistě to nevíme, zdůvodnil soudce zproštění

Senát v čele s Alešem Dufkem ale postupně věc rozdělil. Již v září zprostil obžaloby Nykolyukovu přítelkyni, v pátek kromě Paši osvobodil i další dva muže. Verdikt nad zbylými obžalovanými by pak mohl vynést příští týden.

„Je vysoká pravděpodobnost, že se to skutečně stalo. Ale pokud má soud sebemenší pochybnost, tak nemůže uznat vinu. Ti, kteří měli být vydíráni, tvrdí, že k žádnému vydírání nedošlo. Samozřejmě je možné, že měli strach, ale bez tohoto důkazu je těžké uznat vinu obžalovaných,“ prohlásil soudce Dufek.

Soudce: Kdybyste ty samopaly měl k obraně vlasti, tak vám je i vrátím

Nykolyuk si nakonec vyslechl jen podmíněný trest za přechovávání tří kilogramů rtuti a dvou samopalů.

„K tomu se přiznávám,“ řekl v pátek Paša. „Asi nemáte obchod s teploměry, co? A ty samopaly, to jste se chystal na pomoc vlasti? To bych bral jako velkou polehčující okolnost a možná bych vám je i vrátil. Ale počkat, vy jste vlastně nemohl odjet, protože jste byl ve vazbě ještě předtím, než to začalo, že?“ neodpustil si narážky na Nykolyuka soudce Dufek.

Státní zástupkyně si nechala lhůtu na odvolání, verdikt tak není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám