Hlavní obsah

Zástupce fotbalového Vyšehradu v kauze Berbr: Klub byl úplně zničen a popraven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský okresní soud v pondělí pokračoval v projednávání korupční fotbalové kauzy. Na řadu přišel zástupce FC Slavoj Vyšehrad Jan Rösler. Během dvouhodinové výpovědi odmítl jakoukoliv vinu klubu. Jeho tehdejší sportovní ředitel Roman Rogoz však podle státního zástupce uplácel rozhodčí a delegáty zápasů, aby ovlivňovali výsledky ve prospěch klubu.

Další projednávání fotbalové korupce u soudu v PlzniVideo: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Soudní líčení si opět nenechal ujít bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr, jenž patří k 21 obžalovaným. „Klub byl úplně zničen a popraven,“ prohlásil Rösler.

Odkazoval tím na disciplinární řízení, kdy etická komise fotbalové asociace vyloučila v roce 2021 Vyšehrad ze třetí ligy a přeřadila ho do pražského přeboru.

„Trest je drakonický. Znamenalo to zničení A týmu i obrovsky závažné poškození klubu. Je zničena i dvacetiletá práce prezidenta Jaroslava Klímy. Ve Vyšehradu zůstali jenom věrní. Naštěstí dětí je tam dost, takže budoucnost je zajištěná,“ sdělil zmocněnec s tím, že se od nich odvrátili také sponzoři.

Další přiznání u soudu s Berbrem. Udělal jsem chybu, uvedl bývalý fotbalista Káník

Krimi

Zároveň odmítl, že by dávali Rogozovi peníze na úplatky rozhodčích. Podle něj dostával Rogoz pravidelnou mzdu a měl jasně stanovené kompetence podobné sportovnímu řediteli. O Berbrovi řekl, že mediální pověst, která ho provází, je nespravedlivá.

Odmítl, že by někdejší místopředseda ovlivňoval rozhodčí či vedl organizovanou zločineckou skupinu, o níž mluví obžaloba. „Nepovažuji to za reálné,“ doplnil Rösler.

Zdůraznil, že kvůli uvedené sankci ze strany fotbalové asociace už by neměli čelit soudnímu procesu. Podle obžaloby hrozí Slavoji trest ve výši 900 tisíc korun.

Foto: Klára Mrázová, Právo

V pondělí před okresním plzeňským soudem vypovídal zmocněnec Vyšehradu Jan Rösler

Odpoledne dostal slovo Petr Tarkovský, jenž se chce se státním zástupcem dohodnout na vině a trestu. Podle obžaloby mu další obviněný Michal Káník, který žil s jeho sestrou, poslal na účet 1,3 milionu korun.

Tarkovský následně sumu vybral a předal ji zpátky. Za legalizaci výnosů z trestní činnosti mu hrozí osmiměsíční podmínka a trest ve výši 75 tisíc korun.

„Věřil jsem, že jde o jeho peníze z jeho firmy, nezjišťoval jsem nic jiného. Měl jsem to v tu chvíli pro sebe uzavřené. Nikdy jsem nepočítal s tím, že vše dojde až sem, že budu stát před soudem,“ zdůraznil Tarkovský a dodal, že chtěl Káníkovi pouze pomoci.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Před soudem v pondělí stanul i Petr Tarkovský

Berbr měl domy, desítky účtů, luxusní auta i veterány

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám