Hlavní obsah

Zastřelil syna své přítelkyně, soud mu snížil trest

Olomouc

Na 11,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý Vrchní soud v Olomouci sportovního střelce Michala Sosíka (45) za to, že zastřelil loni v únoru na ulici v Lošově, místní části Olomouce, syna (24) své přítelkyně. O rok mu tak snížil trest, který mu uložil olomoucký krajský soud. Muži hrozilo až 18 let za mřížemi. Verdikt je pravomocný.

Michal Sosík u olomouckého vrchního souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Vyhověli jsme odvolání obžalovaného. Krajský soud nepřijal jeho prohlášení o vině a to podle našeho názoru nebylo správné. Proto jsme k tomu přihlédli jako k polehčující okolnosti a původní trest snížili,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Rodinná tragédie se stala po fyzické potyčce, které předcházelo požívání alkoholu. Po vraždě u obžalovaného policisté našli doma další zbraně, ruský samopal, dvě malorážky a tlumiče, které přechovával bez potřebných povolení. Tvrdil, že si je pořídil jako sběratel. Odsouzen byl za vraždu a nedovolené ozbrojování.

Syna přítelkyně zastřelil na ulici, dostal 12,5 roku

Krimi

Vše se událo 11. února před domem obžalovaného v Lošově, kde s přítelkyní bydlel. Po fyzické potyčce obžalovaný v opilosti vytáhl na mladíka revolver, tím zamířil na horní část jeho těla, a zhruba ze vzdálenosti jednoho metru na něj třikrát vystřelil. Jednou ranou prostřelil poškozenému paži a dvakrát zasáhl jeho hruď. Mladík utrpěl vážná zranění, přičemž bezprostřední příčinou smrti bylo vykrvácení.

Foto: Petr Marek, Právo

Michal Sosík u olomouckého vrchního soudu.

U soudů Sosík nevypovídal. Policistům ale v přípravném řízení řekl, že poškozený ho v osudný den bezdůvodně na ulici napadl. Přerazil mu nos. Hájil se také tím, že bránit se nemohl, neboť má špatné klouby a léčí si je. Sáhl proto do ledvinky a vytáhl zbraň. „Byl jsem v jakémsi tunelu a prostě jsem to zmáčkl,“ řekl policistům.

Svědci ovšem incident popisovali jinak. Třeba Sosíkova přítelkyně uvedla, že konflikt vyvolal právě on, když jí v opilosti vyhrožoval zabitím a nakonec ji i udeřil, což jejího syna rozzuřilo. Pistolí mířil původně na ni a mladík ji chtěl bránit. Podobně vypovídala i její mladší dcera, která konflikt zaznamenala ze svého pokoje. Opět jinak vše popisoval syn obžalovaného. Agresivní byl podle něj spíše poškozený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám