Hlavní obsah

Syna přítelkyně zastřelil na ulici, dostal 12,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 12,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě sportovního střelce Michala Sosíka (45) za to, že zastřelil loni v únoru na ulici v Lošově, místní části Olomouce, čtyřiadvacetiletého syna své přítelkyně.

Michal Sosík u olomouckého krajského souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Rodinná tragédie se stala po fyzické potyčce, které předcházelo požívání alkoholu. Po vraždě u obžalovaného policisté našli doma další zbraně, ruský samopal, dvě malorážky a tlumiče, co přechovával bez potřebných povolení. Tvrdil, že si je pořídil jako sběratel. Odsouzen byl za vraždu a nedovolené ozbrojování. Hrozilo mu až 18 let za mřížemi. Verdikt není pravomocný, Sosík, žalobkyně i zmocněnkyně pozůstalých si ponechali lhůtu na odvolání.

Muž v Olomouci zastřelil na ulici syna své přítelkyně

Krimi

„Jako držitel zbrojního průkazu obžalovaný neměl na zbraň pod vlivem alkoholu vůbec sahat. Měl výškovou a váhovou převahu nad poškozeným, který pro něj navíc nebyl cizím člověkem. Konflikt vyprovokoval a pak ještě i eskaloval. A střílel bez varování. Proto jsme nemohli ukládat trest pod zákonnou hranicí trestní sazby, která je deset až osmnáct let, jak navrhovala obhajoba. Námi uložený trest je přiměřený, a to i s ohledem na fatální následek,“ řekl k verdiktu předseda senátu olomouckého KS Petr Sušil.

Vše se událo 11. února před domem obžalovaného v Lošově, kde s přítelkyní bydlel. Po fyzické potyčce obžalovaný v opilosti vytáhl na mladíka revolver, tím zamířil na horní část jeho těla, a zhruba ze vzdálenosti jednoho metru na něj třikrát vystřelil. Jednou ranou prostřelil poškozenému paži a dvakrát zasáhl jeho hruď. Mladík utrpěl vážná zranění, přičemž bezprostřední příčinou smrti bylo vykrvácení.

Otec měl ubodat svého čtrnáctiletého syna. Jeho kamarádi jsou zdrceni

Krimi

„Plně si uvědomuji, co jsem přítelkyni, kterou jsem miloval, a všem rodinným příslušníkům způsobil. Mnohokrát jsem se za to omluvil a omlouvám se tady znovu. Vím, že nic nevrátím. Dopadlo to šíleně. Slovy to neumím vyjádřit, ale je mi to opravdu upřímně, ze srdce líto,“ řekl ve středu u KS Sosík. Vypovídat k případu ale odmítl.

Policistům v přípravném řízení řekl, že poškozený ho v osudný den bezdůvodně na ulici napadl. „Několikrát mě udeřil pěstí do tváře, byl nepříčetný, mimo. Přerazil mi nos, roztrhl obočí. Bránit jsem se moc nemohl, mám špatné klouby, léta si je léčím. Oči jsem měl plné krve. Bylo mi zle, na zvracení, nemohl jsem popadnout dech,“ popsal Sosík. Nakonec sáhl do ledvinky a vytáhl zbraň. „Byl jsem v jakémsi tunelu a prostě jsem to zmáčkl,“ dodal.

Foto: Petr Marek, Právo

Michal Sosík u olomouckého krajského soudu

Svědci, kteří u soudu rovněž nevypovídali, souhlasili se čtením jejich výpovědí, incident popisovali jinak. Třeba Sosíkova přítelkyně uvedla, že konflikt vyvolal právě on, když jí v opilosti vyhrožoval zabitím, a nakonec ji i udeřil, což jejího syna rozzuřilo. Pistolí mířil původně na ni a mladík ji chtěl bránit.

„Když byli dva metry od sebe, Michal na syna vystřelil, pak ještě dvakrát,“ uvedla žena. Podobně vypovídala i její mladší dcera, která konflikt zaznamenala ze svého pokoje. „Michal vyhrožoval matce, že jí prostřelí lebku. Pak jsem ho viděla s bráchou se prát. Nevím ale, co se dál přesně stalo, kdo střílel a proč,“ řekla.

Poněkud jinak vše popisoval obžalovaného syn. Agresivní byl podle něj spíše poškozený. Říkal mi, že táta ho nasral, že ho musí zabít nebo dobít. Nevím přesně,“ popsal svědek, který na místo tragédie přivolal policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám