Hlavní obsah

Zastřelil jsem bobra, přiznal myslivec policistům. Později je obvinil z nátlaku a vše popřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při prvním výslechu na policii přiznal Jiří Bohatý ze Sokolovska policistům, že na Libockém potoce u Kynšperka nad Ohří zastřelil chráněného bobra evropského. Zvíře pak podle svých slov vyvrhl a nechal ho v mrazáku u svého kamaráda.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Obžalovaný myslivec před Krajským soudem v Plzni

Článek

Své doznání ale 42letý myslivec a hospodář honebního společenstva Chotíkov později popřel s tím, že si jeho výpověď strážci zákona sami sepsali a tlačili na něj, aby ji podepsal.

Okresní soud v Sokolově letos v lednu potrestal Bohatého za přečin neoprávněného nakládání s volně žijícími živočichy dvouletou podmínkou. Obžalovaný muž si proti rozsudku podal odvolání, které v úterý začal projednávat Krajský soud v Plzni.

„Po zahájení trestního stíhání obžalovaný přiznal, že na přelomu března a dubna 2021 na potoce ulovil bobra evropského, ačkoliv na to neměl povolení. Střelil jej prý proto, že si ho v noci spletl s nutrií. Se zvířetem naložil tak, jak je popsáno v obvinění,“ uvedl předseda odvolacího senátu Miloslav Sedláček s tím, že obžalovaný své jednání označil za fatální pochybení a litoval toho.

Myslivec na Opavsku zastřelil border kolii. Údajně si ji spletl s liškou

Krimi

Pak ale Bohatý podle soudu obrátil o sto osmdesát stupňů. Začal tvrdit, že žádného bobra nezabil. Uvedl, že při prvotním výslechu na něj policisté vyvíjeli nátlak.

Rovněž poukázal i na svůj špatný psychický stav, neboť byl v té době vyšetřován za smrtelnou dopravní nehodu, při které přejel na silnici člověka.

„Policisté mi tvrdili, že proti mně mají výpovědi svědků a že je jasné, že jsem bobra ulovil. Řekli mi, že když s tím budu souhlasit, tak mi zařídí snížení trestu,“ citoval soudce pozdější výpověď Bohatého.

„Také mi vyhrožovali, že udělají domovní prohlídku u mé matky a seberou mi zbrojní pas. Výpověď si sepsali sami, já to takhle neřekl. Věděli, že jsem psychicky na dně kvůli té nehodě,“ dodal Bohatý.

Nařčení policistů z nezákonného jednání prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů a žádné protiprávní postupy neshledala.

„Naopak. Podala podnět státnímu zastupitelství k možnému spáchání přečinu křivého obvinění ze strany obžalovaného muže,“ poznamenal předseda senátu.

Myslivec ujížděl policii, v kufru auta našli uřezanou jelení hlavu s parožím

Krimi

Vedle prvotního doznání vycházel sokolovský okresní soud také z výpovědi svědků, kteří nimroda jednoznačně usvědčili. Zmínil například muže, který ho tehdy na nočním lovu doprovázel.

„Viděli jsme bobra a Jirka mi řekl, že ho střelí, a taky to udělal. Pak ho vytáhl z vody, vyfotil se s ním na mobil a hodil ho do auta,“ řekl svědek.

Další svědkyně uvedla, že za ní přišel její tehdejší přítel Tomáš M. a ptal se jí, jestli si může Jirka u nich schovat v mrazáku bobra, že si ho vyzvedne, až se naskytne nějaká akce, kde by ho mohli sníst.

„Tito svědci lžou, aby se mi pomstili,“ reagoval na jejich výpovědi obžalovaný muž.

Před krajským soudem v úterý poprvé vypovídal svědek obhajoby Dušan Miškovič, který tvrdil, že to byl on, kdo bobra ulovil a kdo jej poté předal Tomáši M. Ten ale v mezidobí zemřel, a nemohl tak být soudem vyslechnut.

„Byl to bobr, kterého jsem legálně ulovil v okolí Nýrska na Klatovsku. Předal jsem ho Tomášovi a nic za něj nechtěl. Co s ním udělal, nevím. Pak jsem se dozvěděl, že měl nějaké psychické problémy a zastřelil se,“ prohlásil člen mysliveckého sdružení Vacovy, které má povolení Krajského úřadu Plzeňského kraje k odstřelu bobra na Klatovsku.

Nový svědek obžaloby

Na otázku soudce, proč se rozhodl svědčit až nyní, když je případ projednáván již v odvolacím řízení, řekl, že se o tom dozvěděl náhodou od obžalovaného letos v lednu.

„Potkali jsme se na nějaké akci a Jirka tam byl bez flinty. Tak jsem se ho ptal, co se děje. Řekl, že mu sebrali zbroják, protože na něho hodili ulovení bobra. Tak jsem tady, abych to uvedl na pravou míru,“ prohlásil svědek.

Soud si ještě předvolal úřednici z klatovského odboru životního prostředí, s kterou se obžalovaný zná a kterou měl požádat, zda by mu vystavila dodatečné povolení k odstřelu bobra.

„Rok mě soudí a ukazují si na mě, jaký jsem hajzl,“ řekl závěrem Bohatý.

Za rysa v mrazáku policie obvinila šéfa myslivců z Klatovska

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám