Hlavní obsah

Záškodník zemědělcům zlikvidoval i kombajn

– Soběšice
Právo, Patrik Biskup

Zemědělcům ze Soběšic na Klatovsku dělá vrásky na čele neznámý záškodník. Svoji aktivitu stupňuje a také přitvrdil. Začalo to loni rozřezanými vaky na seno, což se opakovalo i letos na jaře. Jenže tentokrát čelí farmáři útoku daleko hrubšího kalibru. Do kukuřičného lánu někdo nastražil kovový předmět a zlikvidoval tím žací stroj. Škoda se blíží k miliónu korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Jsme z toho úplně vedle. Vůbec netušíme, co za tím je,“ reagoval František Trnka, ředitel soběšického obchodního družstva, v jehož představenstvu je i senátorka za ČSSD Jiřina Rippelová.

Bránit se takové sabotáži není podle Trnky prakticky možné. „To bychom museli projít všechna pole s kukuřicí křížem krážem, a to není v našich silách,“ dodal Trnka.

Zaregistrovat něco takového pouhým okem nemá šanci v hustém porostu ani kombajnista. „Nota bene když je to ještě dobře zamaskováno. Mašina má záběr sedm a půl metru a řidič vidí jen na klasy,“ konstatoval Trnka.

Že nešlo o náhodu, ale o promyšlený čin, svědčí i to, že kovové tělísko pachatel uvázal v takové výšce, aby ho kombajn spolehlivě nabral.

„Kukuřice se seče 20 až 30 centimetrů od země. Je vyloučeno, aby sběrná lišta nahrábla předmět ze země. Té se ani nedotkne. Ten, kdo to tam dal, moc dobře věděl, co činí,“ vysvětlil Trnka.

Podle něho existuje ještě další indicie, která zemědělce vede k přesvědčení, že je chtěl někdo úmyslně poškodit. „Ten předmět byl z nerez materiálu, aby ho nezaznamenal detektor kovů, který je součástí zabezpečovacího zařízení řezačky a který v případě výskytu kovového materiálu mašinu okamžitě zastaví. Detektor pracuje na principu magnetismu a nerezavou ocel neumí zachytit,“ vysvětlil šéf družstva.

Kovový váleček podle něho zničil řezací buben, který je nejdůležitější součástí kombajnu. „Nože se úplně vylámaly,“ upřesnil Trnka.

Po pachateli pátrají policisté. „Případ jsme kvalifikovali jako trestný čin poškození cizí věci,“ řekl klatovský policejní ředitel Jan Myslivec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám