Hlavní obsah

Žalobkyně zrušila obvinění za smrtelnou srážku lyžařů v Kašperských Horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupkyně zrušila obvinění 52letého muže, který se letos v březnu srazil na sjezdovce v Kašperských Horách s místním horalem Emilem Kinzlem. Osmaosmdesátiletý muž, který byl známým propagátorem Šumavy, na následky zranění později v nemocnici zemřel.

Foto: Horská služba

Ilustrační foto

Článek

„Dozorová státní zástupkyně po přezkoumání usnesení o zahájení trestního stíhání pro usmrcení z nedbalosti dospěla k závěru, že rozhodnutí policie bylo předčasné. Je zapotřebí doplnit dokazování, zejména pak odstranit některé nejasnosti ve znaleckém posudku,“ řekla Právu šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová.

Za smrt 88letého lyžaře na sjezdovce v Kašperských Horách padlo obvinění

Krimi

Podle závěru soudního znalce nerespektoval obviněný muž pravidla chování pro lyžaře vydaná Mezinárodní lyžařskou federací FIS, zejména chovat se ohleduplně k ostatním lyžařům.

Lyžař nesledoval situaci

„Vzhledem k poměrně nízkému provozu na sjezdové trati nestačil během své jízdy včas rozpoznat situaci před sebou a včas změnit směr jízdy, aby měl dostatek času zabránit střetu s poškozeným, který neočekávaně přešel z oblouků po straně sjezdovky do jízdy šikmo svahem,“ konstatoval znalec. Zároveň ale uvedl, že obviněný muž nejel nijak rychle či riskantně. Do posudku dokonce napsal, že svůj podíl viny na nehodě má i zemřelý lyžař. „Za příčinu střetu lze i považovat nestandardní způsob jízdy poškozeného, který přešel náhle z krátkých oblouků k přímé jízdě napříč sjezdovkou,“ upozornil znalec.

Policie následně případ uzavřela s tím, že mladší z lyžařů při jízdě důsledně nesledoval situaci, kdy nestačil včas zareagovat na lyžaře pod jeho úrovní, který přejížděl zprava šikmo svahem přes celou jeho šířku.

I když se oba lyžaři snažili srážce na poslední chvíli vyhnout zahájením oblouků od sebe, došlo k bočnímu střetu a jejich následnému pádu. Starší z mužů si vážně poranil hlavu a za dva dny v nemocnici zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám