Hlavní obsah

Žalobce podal na Březinu z kauzy Metyl obžalobu kvůli úniku daní

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Žalobce Michal Galát z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podal v pátek obžalobu na trojici mužů stíhaných kvůli více než půlmiliardovému daňovému úniku při obchodech s čistým lihem.

Článek

Podle informací Práva zasednou na lavici obžalovaných zlínský podnikatel Radek Březina, jeho bratr Tomáš a další muž, přičemž první dva jsou stále ve vazbě.

Policie na případ přišla v rámci vyšetřování tzv. kauzy Metyl, během níž zemřely na otravu více než čtyři desítky lidí. A právě Březina podle některých informací stál také za Likérkou Drak spojenou za zmíněným tragickým případem otrav metanolem. Ve skladu její distribuční firmy Verdana našla policie láhve s etiketou jmenované likérky, které přitom obsahovaly padesát procent jedovatého metylalkoholu.

„Dnešního dne jsem podal na všechny tři muže obžalobu pro trestný čin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za který jim hrozí pět až deset let vězení,“ řekl v pátek Právu Galát.

Obchodoval s lihem

Upřesnil, že případem se nyní bude zabývat olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě. Trestná činnost se odehrávala na území Olomouce, Valašského Meziříčí a Pelhřimova a Radek Březina byl dle mínění protikorupčních detektivů hlavním aktérem nelegálních obchodů s lihem, tedy etanolem.

„Škoda je podle našich závěrů cca 450 miliónů korun na spotřební dani a cca 90 miliónů na DPH, přičemž každý obviněný má škodu sdělenou jinak. Během případu bylo zajištěno celkem 1,635 miliónu litrů ethanolu,“ sdělil před několika týdny Právu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám