Hlavní obsah

Žalobce navrhl vyšší tresty pro násilníky, kteří na koupališti v Dubí brutálně zmlátili mladíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřem obžalovaným v případu brutálního napadení mladíka na koupališti v Dubí na Teplicku navrhl v pondělí státní zástupce vyšší tresty než při původním projednání činu. Obhájci žádají pro své klienty zproštění viny. Teplický soud má vynést rozsudek v úterý.

Obžalovaní v případu napadení mladíka na koupališti v Dubí před teplickým soudem.Video: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

„Pokud vezmu absenci veškerých polehčujících okolností a přihlédnu i k tomu, jakým způsobem obžalovaní přistupují svým chováním k hlavnímu líčení, tak mám za to, že u nich absolutně neproběhla žádná sebereflexe a že se jedná de facto o stejné pachatele, které jsme tady měli před pěti lety,“ řekl novinářům státní zástupce Jan Zelinka.

Za pokus o těžké ublížení na zdraví navrhl Michalovi Dunkovi, Romanu Dunkovi, Radkovi Čonkovi a Jiřímu Demeterovi tresty odnětí svobody od tří do sedmi let. Jediné v případu obžalované ženě Žanetě Dunkové navrhl 34 měsíců vězení s podmíněným odkladem na 3,5 roku, protože doposud nebyla trestaná a projevila lítost. U obžalovaného Rostislava Dršky se podle něj neprokázal skutek, který mu je kladen za vinu.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Michal Dunka, Radek Čonka a Roman Dunka před soudní síní

Soudce v pondělí ráno kvůli absenci dvou obžalovaných odročil jednání na odpoledne s tím, že je nechá předvést policií. Obžalovaní Roman a Michal Dunkovi novinářům řekli, že o konání pondělního jednání nevěděli. Před odpoledním termínem se s nimi zkontaktovali obhájci. K soudu nakonec dorazili sami, bez asistence policie.

Mlátili ho hlava nehlava. Lynč mladíka na koupališti v Dubí je znovu před soudem

Krimi

Nejvyšší trest navrhl žalobce Demeterovi, který aktuálně pobývá ve vězení za jiné skutky. Připomněl, že trest je souhrnný. „Pokud k tomu přičtu všechny trestné činy, u kterých mám za to, že byla prokázána vina, tak mi z toho opravdu vychází tak vysoké číslo,“ dodal.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaného Demetera přivedla vězeňská eskorta.

Obhájci obžalovaných žádali pro své klienty zproštění viny. Soud nemá podle nich k dispozici žádný důkaz, podle kterého by je mohl uznat vinnými. Poukazovali navíc na podle nich zvláštní přístup ke ztotožnění pachatelů svědkyní v utajení, která tak učinila prostřednictvím videokamery.

Svědkyně měla označit ty, které zná a pamatuje si je ze rvačky na koupališti. Na bitce se podle ní podíleli všichni kromě Čonky, kterého si nevybavila. První, kdo poškozeného udeřil, byl podle ní Michal Dunka. „Dal mu facku a pak se tam seběhli ostatní,“ vypověděla.

Všichni obžalovaní, kterým hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi, vinu odmítají. Podle obžaloby měli v létě roku 2018 brutálně napadnout poškozeného, který se vložil do sporu dvou žen v brouzdališti. Mladý muž utrpěl středně těžké zranění.

Poškozený dostal medaili

Okresní soud v roce 2021 rozhodl, že Jiří Demeter a Roman Dunka půjdou za úmyslné ublížení na zdraví ve spolupachatelství a výtržnictví na rok do vězení. Další účastníci konfliktu, obžalovaní Michal Dunka, Radek Čonka a Dunková, dostali podmínku. Rostislav Drška se podle původního rozhodnutí okresního soudu protiprávního jednání nedopustil.

Ústecký krajský soud však loni v únoru vyhověl odvolání státního zastupitelství u tří z obžalovaných a původní rozsudek v celém rozsahu zrušil. Soudu nižší instance nařídil, aby doplnil dokazování o výslechy některých svědků a provedl ztotožnění pachatelů činu.

Svědkové se ve svých výpovědích při minulých jednáních vesměs shodovali se zněním obžaloby. Incident vyvolala podle nich hádka dvou žen v brouzdališti, které na sebe vulgárně křičely. Padaly i rasistické urážky.

Do konfliktu se v dobré víře zklidnit situaci vložil poškozený. Po chvíli se ale na něj vrhla skupina mladých mužů a začal krvavý lynč mladíka. „Dva ho drželi, každý za jednu ruku, a další mu nakládali pěstmi do břicha a obličeje,“ řekla jedna svědkyně. Další si incident pamatují podobně.

Poškozeného Davida Michajlaka později vyznamenal prezident Miloš Zeman medailí za hrdinství za záchranu lidského života.

Nepřehledná mela, popsali svědci krvavou rvačku na koupališti v Dubí. Obžalovaný jednání prospal

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám