Hlavní obsah

Žalobce definitivně očistil bývalého šéfa poříční policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce i podruhé zrušil obvinění bývalého šéfa poříčního oddělení pražské policie Radka Trojana. Zatímco poprvé případ loni v listopadu vrátil Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) k dalšímu prověřování, tentokrát sám kauzu rovnou odložil s tím, že nešlo o trestný čin, ale maximálně o přestupek. Případ tak definitivně skončil.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Člun pražské poříční policie

Článek

Trojana obvinila inspekce poprvé loni v září a podruhé znovu letos koncem ledna kvůli údajnému opakovanému zneužití služebních aut. Vyšetřovatelé ho podezřívali z pokračujícího přečinu porušení služební povinnosti příslušníka bezpečnostního sboru, za což mu hrozilo až tříleté vězení.

Podle mínění GIBS měl tento nyní již bývalý policista bez oprávnění užít „věcný prostředek větší hodnoty k účelu“, pro který není určen. Podle samotného Trojana šlo celkem o 14 skutků, kdy prý ale žádné služební auto nezneužíval, šlo jen o chybějící či špatně uvedené zápisy v knize jízd, když jel například na kontrolu svých podřízených.

Státní zástupce mu dal nyní za pravdu. „Na základě v pořadí již druhé stížnosti obviněného jsem usnesení o zahájení trestního stíhání zrušil a vlastním rozhodnutím věc odložil, protože nejde o podezření z trestného činu,“ napsal ve čtvrtek Novinkám žalobce Ondřej Šťastný z Městského státního zastupitelství v Praze.

Přestupek už řešit nemohou

Sice uvedl, že obviněný podle něj naplnil formální znaky trestného činu, nicméně nešlo o takové porušení zákona, aby Trojan skončil před soudem.

„S ohledem na všechny okolnosti mám ale za to, že skutek není natolik společensky škodlivý, aby bylo nezbytné vyvodit trestní odpovědnost. Jde o méně závažné pochybení spočívající v neoprávněném užívání služebních automobilů pro soukromé účely,“ míní Šťastný.

Za běžných okolností by věc podle svých slov předal k projednání kázeňského přestupku policisty jeho nadřízeným. „Vzhledem k tomu, že obviněný už u Policie ČR nepracuje, není takový postup možný. Věc je nyní pravomocně skončena,“ dodal státní zástupce.

Trojan byl loni v říjnu propuštěn do civilu. Důvodem však podle něj nebylo samotné trestní stíhání, ale skutečnost, že vstoupil do politické strany Parta, která sdružuje bývalé policisty. A členství ve straně je neslučitelné s prací u policejního sboru, proto jej nadřízený se všemi výsluhami i odchodným 10. října propustil.

„Veškeré úkony vůči mně už byly tak silné, že jsem je nemohl snést. Tak jsem vstoupil do politické strany a nadřízený měl povinnost mě propustit ze služebního poměru,“ řekl Novinkám letos počátkem března Trojan. Tvrdí, že za jeho kauzou stojí snaha bývalých nadřízených z pražské policie i jednoho dříve podřízeného policisty se ho zbavit a vyhnat do civilu.

Přišel o nové místo

„Ještě jsme neměli možnost se s rozhodnutím seznámit. Jsme ale samozřejmě rádi, že věc byla odložena. Klient má za to, že závěr státního zastupitelství nasvědčuje tomu, že trestní stíhání mohlo být vyvrcholením tlaku na něj proto, aby opustil službu u policie,“ sdělil ve čtvrtek Novinkám Trojanův obhájce Pavel Kiršner z advokátní kanceláře Ciprýn a Kiršner.

Doplnil, že i přes nynější pozitivní výsledek má celá kauza i nadále zásadní vliv na Trojanův život. „Následky trvají, když s klientem ukončil zaměstnavatel Magistrát hlavního města Prahy ve zkušební době pracovní poměr, a to podle jeho názoru právě z důvodu probíhajícího trestního stíhání,“ podotkl Kiršner.

Trojan v posledních týdnech pracoval pro magistrát jako zkušební komisař lidí žádajících o řidičský průkaz. Nadřízení však podle všeho nepočkali na závěry státního zástupce a z práce ho propustili ještě dřív, než se dočkal očištění.

Bývalý šéf poříčních policistů už dříve nastínil, že za jeho stíháním stálo správní řízení a poté i soudní spor s vedením pražské policie o určení správných platových tříd pro oddělení, které vedl. Jenže jeho spor s nadřízenými z odboru pražské pořádkové policie podle něj vyústil v pracovní šikanu, a nakonec i údajně vymyšlené obvinění.

„Tato kauza je zcela účelová, nepravdivá, se snahou mě poškodit a zničit jak v osobním, tak pracovním životě. Stal jsem se pro Krajské ředitelství Hlavního města Prahy nepohodlným člověkem a chtěli se mě zbavit,“ poznamenal v březnu Trojan.

Bývalý šéf pražské poříční policie znovu čelí obvinění, že zneužíval služební auto

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám