Hlavní obsah

Zákusky na nárazníku neladily s obhajobou. Za smrtelnou nehodu dostal řidič čtyři roky

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Okresní soud v Břeclavi poslal na čtyři roky do vězení Radka Baránka, kterého shledal vinným ze zavinění tragické dopravní nehody v Břeclavi. Při ní podle soudu autem srazil 57letou chodkyni, která se zrovna vracela z návštěvy. Právě zbytky zákusků, které žena nesla a které ulpěly na nárazníku vozidla, pomohly muže usvědčit. Verdikt však není pravomocný, Baránek se na místě odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Auto smetlo v Břeclavi chodkyniVideo: Milan Vojtek, Novinky

 
Článek

Nehoda se stala o velikonoční neděli 16. dubna minulého roku, kdy Baránkem řízená Škoda Octavia ve vysoké rychlosti vyletěla ze silnice, zdemolovala sloup veřejného osvětlení plot a rozvody elektřiny a plynu.

Neovladatelné auto srazilo a odmrštilo 57letou chodkyni, která na místě zemřela. Lidé v autě, kde spolucestující na zadních sedadlech seděli dokonce v dětských autosedačkách, byli zranění.

Muž před soudem nevypovídal, odvolal se na policejní protokol. Do něj sdělil, že před jízdou vypil tři piva a pohárek tvrdého alkoholu, auto prý chtěl nechat před hospodou a odjet taxíkem. Pak mu prý telefonovala matka, že je synovi hodně špatně a on se rozhodl jet autem. Opilý si nepřipadal, do auta ale ještě naložil známé, aby je odvezl do jiné hospody.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Řidič smetl autem chodkyni v Břeclavi

Podle svých slov spěchal k dítěti, a proto jel v obcí rychlostí 70 až 80 kilometrů v hodině. Pak najednou zjistil, že má v cestě ostrůvek uprostřed vozovky. Tomu se vyhnul, ale narazil do sloupu veřejného osvětlení a následovaly další nárazy.

Obhájce Petr Houžvička před soudem argumentoval, že není žádný důkaz o tom, že obžalovaný ženu skutečně srazil. Mohl ji prý zabít někdo jiný, na stejném místě se podle něj mohla krátce před tím odehrát jiná nehoda. Zpochybnil i množství alkoholu v krvi - podle znalce měl řidič v době usednutí za volant 1,21 promile.

„Musím odkázat na dokumentaci místa činu, kde jsou na fotografii vidět zbytky zákusků na nárazníku havarovaného vozidla. Tyto zákusky si odnášela domů chodkyně z návštěvy,“ reagovala okamžitě státní zástupkyně Karen Vanšová.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Radek Baránek se ve čtvrtek zodpovídal z tragické nehody. Vlevo jeho obhájce Petr Houžvička.

Soudce Pavel Beránek se přiklonil na stranu žaloby a za usmrcení z nedbalosti, ohrožení pod vlivem návykové látky a ohrožení a poškození provozu obecně prospěšného zařízení uložil muži čtyřletý nepodmíněný trest s šestiletým zákazem řízení. Kromě toho uložil muži i uhradit náhradu škody v celkové výši přes 400 tisíc korun a 670 tisíc korun na odškodnění pozůstalých.

„Obhajoba byla, jak to nazvat, poněkud překvapivá. V závěrečné řeči zaznělo, že ženu mělo srazit jiné auto a současně, že se oběti nehody omlouvají a činu litují. Kdyby zpytoval svědomí, soud by na něj nahlížel jinak,“ řekl předseda senátu.

V neprospěch řidiče hrála i jeho minulost, soudce - bez ohledu na letošní zahlazení - vzal v potaz i dřívějších jedenáct záznamů v trestním rejstříku. Zatímco žaloba byla s trestem shodným s návrhem státní zástupkyně spokojená, obžalovaný se na místě odvolal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám