Hlavní obsah

Zakopl jsem o dřevo, obhajoval zmlácení expartnerky muž

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Z pokusu o vraždu se od pondělí zpovídá před ostravským krajským soudem Jaroslav Hájek. Během vánočních svátků přepadl na benzinové stanici v Petřvaldu na Karvinsku svoji přítelkyni, která tam pracovala. Ženě přišla na pomoc policejní hlídka, která úplnou náhodou projížděla kolem. Obžaloba tvrdí, že jinak mohly být následky útoku tragické.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaroslav Hájek v jednací síni ostravského krajského soudu

Článek

Incident se odehrál 25. prosince ve večerních hodinách. Jaroslav Hájek se nejprve opil a potom přišel s dřevěným špalkem v ruce na benzinovou stanici, kde pracovala jeho bývalá přítelkyně, která se s ním předtím rozešla.

„Poté, co žena vyšla z objektu a uzamkla vchod, zaútočil na ni zezadu a opakovaně kusem špalku,“ řekl státní zástupce Vít Legerský. Útok byl podle něj velmi intenzivní, jak dokládají záznamy z kamer, které policie zajistila.

Je pravda, že jsem ji třikrát uhodil, protože jsem s tím dřevem zakopl o obrubník.
obžalovaný

Záznam také ukazuje, že se žena snažila velmi aktivně bránit. I přesto ji obžalovaný ještě na zemi zaklekl a snažil se ji znovu udeřit. „Pokračování útoku zabránila náhodně projíždějící hlídka Policie ČR, která incident zpozorovala a obžalovaného zpacifikovala,“ dodal státní zástupce.

Obžaloba je prý nesmysl

Žena sice při útoku neutrpěla vážné zranění, přesto je útok vzhledem k tomu, co zachytila kamera, kvalifikován jako pokus o vraždu. „Kdyby kamerový záznam nebyl k dispozici, důkazní situace by byla jiná,“ dodal státní zástupce.

Obžalovaný při svém policejním výslechu přiznal, že se dostal s bývalou přítelkyní do konfliktu, ovšem intenzitu útoku se snažil zlehčovat. To, že obžaloba jeho jednání kvalifikuje pokus za vraždu, označil za nesmysl.

Prý nešel k benzinové stanici proto, aby na ženu zaútočil, ale aby si spolu promluvili. Když k ní přišel, údajně zakopl o kus dřeva, který tam ležel. „To dřevo jsem zvedl a v ten moment jsem si všiml, že přijíždějí policisté,“ řekl muž u soudu. Na dotaz, proč poleno vůbec vzal do ruky, řekl: „To bylo ze zvyku.“

Skutečnost, že ženě způsobil zranění, přitom nepopřel. „Ano, je pravda, že jsem ji třikrát uhodil, protože jsem s tím dřevem zakopl o obrubník,“ řekl navzdory kamerovému záznamu, který svědčí o velké síle útoku a opakovaných úderech. Podle verze obžalovaného došlo ke všem úderům „nešťastnou náhodou“.

Vzhledem k tomu, že oběť k hlavnímu líčení nepřišla, soud projednávání případu s největší pravděpodobností odročí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám