Hlavní obsah

Zákaz činnosti a bude platit. Odvolací soud potvrdil trest pro znalkyni za křivou výpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem uložil ve středu peněžitý trest a zákaz činnosti znalkyni Evě Herkommerové za křivou výpověď a nepravdivý posudek, který vypracovala pro bývalou soudkyni, jež byla odsouzena za řízení v opilosti. Potvrdil tak verdikt mosteckého okresního soudu.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaná Eva Herkommerová a její obhájce Vlastimil Němec během odvolacího soudu

Článek

Herkommerová v posudku uvedla, že výsledek dvou dechových zkoušek u soudkyně Markéty Lehké nepochybně ovlivnily léčivé přípravky a že auto pravděpodobně neřídila pod vlivem alkoholu. To ale vyvrátily všechny soudy, které se případem zabývaly.

Obžalovaná v průběhu řízení opakovala, že dechové zkoušky nebyly provedeny správně, a stála si za tvrzením, že posudek zpracovala podle informací, které měla v danou chvíli k dispozici.

„Neměla jsem nejmenší důvod podat smyšlený posudek, neměla jsem důvod vybočit ze svých principů a zásad,“ řekla obžalovaná během své závěrečné řeči a připomněla, že během své dvacetileté praxe vypracovala na 10 tisíc znaleckých posudků.

Znalecký posudek Herkommerové je v rozporu se třemi dalšími posudky, které byly k věci vypracovány.

Opilá soudkyně neuspěla u Ústavního soudu, za volantem nadýchala 1,8 promile

Krimi

Lehká se hájila tím, že před jízdou užila bromhexin a stopangin a měla v puse žvýkačku.

Hlídka ji zastavila v Mostě v prosinci 2019 poté, co sledovala její podezřelou jízdu po ulicích města. Při dechové zkoušce policisté ženě naměřili 1,8 promile alkoholu. Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně ho odmítla.

Znalci se shodli na tom, že po požití uvedených léků by musel být pokles hladiny alkoholu během pěti minut mnohem výraznější. Za řízení v opilosti dostala soudkyně podmínku, peněžitý trest a přišla o talár. Nejvyšší soud odmítl její dovolání.

Obhájce: Klientce doporučím dovolání

Obhajoba požadovala po odvolacím soudu předvolání policistů, kteří Lehkou zastavili. Odvolací soud to zamítl a nepřipustil jako důkaz ani obhajobou navrženou konfrontaci znalců. Soudce Tomáš Plha uvedl, že v této věci to není potřeba.

Za křivou výpověď hrozil Herkommerové trest odnětí svobody až na tři roky. Podle verdiktu odvolacího senátu má zaplatit 75 tisíc korun, zákaz činnosti platí na dva roky. Krajský soud se tak ztotožnil se závěry prvoinstančního soudu a uložil stejný trest.

Rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání. „Dozvěděli jsme se, že když byla odsouzena paní doktorka Lehká, je zapotřebí odsoudit také mou klientku. Nikdo se nezabýval tím, jestli měření bylo platně, nebo neplatně provedeno,“ řekl novinářům obhájce znalkyně Vlastimil Němec a dadal, že své klientce dovolání doporučí.

Znalec z případu znásilňované dívky: Věta o hodnocení následků není citací z mého posudku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám