Hlavní obsah

Zadržený si v budově protikorupční policie prořízl hrdlo

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Elitní detektivové z protikorupčního útvaru musí vysvětlovat Inspekci policie závažný incident, ke kterému podle zjištění Práva došlo před třemi týdny v jejich pražském sídle. Rutinní zadržení muže podezřelého ze stomiliónového podvodu na České dráhy totiž málem skončilo tragédií, když si zatčený na záchodě prořízl nožem hrdlo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pokus o sebevraždu přímo v policejní budově podezřelý muž i přes ztrátu velkého množství krve přežil, podle informací Práva je v současné době ve vězeňské vazební nemocnici.

Inspekce každopádně prošetřuje, jak je možné, že zadržený u sebe měl nůž. Policisté totiž při každém zatýkání podezřelého musí důkladně prohledat, zda není ozbrojen.

Policie na incident uvalila přísné informační embargo. „Celá věc je v šetření inspekce, a proto se k tomu nyní nebudeme vyjadřovat,“ řekl Právu mluvčí útvaru Roman Skřepek.

Ten člověk se choval naprosto klidně a sliboval, že bude s vyšetřovateli spolupracovat
zdroj Práva

Jakékoli podrobnosti odmítla k probíhajícímu vyšetřování sdělit také mluvčí samotné inspekce Martina Lídlová.

Podle dobře informovaných zdrojů Práva se detektivové brání, že zadržený mohl mít nůž schovaný v konečníku, a při běžné prohlídce ho tak nemohli nalézt. I tato verze tak bude předmětem zkoumání inspekce.

„Ten člověk se choval naprosto klidně a sliboval, že bude s vyšetřovateli spolupracovat. Nic nenasvědčovalo tomu, že se něco takového stane,“ řekl k tomu zdroj. Zároveň dodal, že detektivové, kteří měli hlídání zadrženého na starost, mu svou pohotovou reakcí zachránili život.

„Jeden policista ho hlídal na záchodě přes přivřené dveře a celou dobu s ním vedl hovor. Pak ale najednou začal ten zadržený mluvit z cesty a skácel se na zem,“ popsal situaci zdroj s tím, že ještě před příjezdem sanitky detektivové zraněnému zastavovali krvácení z hluboké rány na krku. „Kde vzal ten nůž, to v tuhle chvíli nikdo netuší, je to záhada,“ doplnil.

Uvažuje se o nákupu detektorů

Nedávný incident na protikorupční policii je přitom o to závažnější, že zadržený muž mohl použít zbraň i proti samotným detektivům. Podle informací Práva už ředitel útvaru Libor Vrba nařídil všem svým podřízeným dodržovat při zatýkání podezřelých přísná bezpečnostní pravidla, aby se podobný incident nemohl opakovat.

Když zatýkáme kvůli sofistikované hospodářské kriminalitě, nemůžeme hned v kanceláři ty lidi svlékat donaha a nutit je dělat dřepy
detektiv

Uvnitř policie se v této souvislosti začíná mluvit i o nutnosti nákupu ručních detektorů kovu, které by podobným situacím mohly do budoucna zabránit.

„Když zatýkáme kvůli sofistikované hospodářské kriminalitě, nemůžeme hned v kanceláři ty lidi svlékat donaha a nutit je dělat dřepy. Jde i o taktiku, potřebujeme se zadrženými navázat určitý vztah a důvěru, aby s námi spolupracovali,“ naznačil k tomu jeden z detektivů.

Zadržený muž byl již ve vězeňské nemocnici obviněn a je pod přísným dohledem policie. Vyšetřovatelé ho podle informací Práva podezírají z toho, že se snažil prodat fiktivní pohledávky Českých drah za zhruba sto miliónů korun. V případě odsouzení mu hrozí až dvanáctiletý trest.

V minulosti stála nepozornost policistů např. za útěkem miliardáře Radovana Krejčíře z jeho luxusní černošické vily během domovní prohlídky v roce 2005. Podnikatel tehdy využil nedostatečného dohledu policistů na záchodě a uprchl oknem na zahradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám