Hlavní obsah

Zadržení migranti na Plzeňsku skončí v uprchlickém zařízení, řidiče stíhá policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 35 cizinců včetně 13 děti, které v pátek večer zadrželi policisté v kamiónech při nelegálním převozu přes Českou republiku na Plzeňsku, bude převezeno do zařízení pro zajištění cizinců. Zadržení řidiči kamiónů a jejich spolujezdci jsou podezřelí z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie našla v kamiónu u Plzně nelegální migrantyVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Zajištěné osoby byly převezeny přistavenými autobusy na oddělení cizinecké policie k dalšímu opatření. V současné době mimo jiné zjišťujeme v rámci Evropské unie, zda lidé nejsou vedeni jako žadatelé o azyl v jiném členském státě,” informovala v sobotu o dalším vývoji páteční policejní akce krajská mluvčí Veronika Hokrová.

„A to za účelem zjištění, zda by v rámci dublinského systému a jeho nařízení bylo možné navrácení do příslušného státu, kde je cizinec žadatelem o azyl. Další možností je postup podle readmisní dohody se Slovenskou republikou, neboť kamióny přijely do České republiky ze Slovenska," popsala dále Hokrová.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie prohledává kamión u PlzněVideo: Patrik Biskup, Právo

Oba kamióny se podařilo zadržet díky spolupráci s německými policisty. První kamión policisté zastavili u Ostrova u Stříbra a druhý za Plzní na benzínce nedaleko obce Šlovice ve směru na Rozvadov. Na místě zasahovalo kolem dvou desítek policistů a nad místem hlídkoval policejní vrtulník. [celá zpráva]

V kamiónu u Plzně policisté našli sedm migrantů, z toho čtyři děti, v tom u Ostrova se mezi zbožím skrývalo 28 lidí včetně devíti dětí. Všichni zřejmě pocházeli z východní Evropy. Policisté přímo na místě zjišťovali, zda nejsou ohroženi na životě.

Na obou místech byli zadrženi řidiči a jejich spolujezdci ve věku 26 let, 26 let, 29 let a 37 let. Policisté s nimi zahájili trestní řízení.

Cizinecká policie zadržela v Česku v roce 2017 celkem 172 tranzitních migrantů, zatímco v roce 2016 jich bylo 511 a v době kulminace migrační krize 2015 dokonce 2294. Dominantní skupinou cizinců v nelegálním postavení jsou ti, kteří na území ČR obvykle legálně vstoupili, avšak překročili povolenou dobu pobytu.

Reklama

Výběr článků

Načítám