Hlavní obsah

Na lodi u Korfu byl zadržen český podvodník, který vytuneloval spořitelní družstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecká pobřežní stráž zadržela v pondělí českého uprchlíka, který je dle policie zodpovědný za úvěrové podvody v souvislosti se spořitelním družstvem ve výši několika miliard. Skrýval se několik měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Řecká pobřežní stráž

Článek

Policie blíže neuvedla, o jaké družstvo jde. Nesdělila ani jméno zadrženého muže. V souvislosti s případem údajného tunelování Metropolitního spořitelního družstva (MSD) policie podle serveru Seznam Zprávy pátrala po třiašedesátiletém Jiřím Liškovi obžalovaném z úvěrového podvodu.

Podle policie zmizel v březnu poté, co se dlouhodobě vyhýbal soudu. Byly na něj vydány zatykače a policisté mu poté přišli na stopu. Ta je zavedla nejdříve do Německa a Chorvatska a nakonec do Řecka.

Kriminalisté z oddělení pátrání ho našli na lodi, která již dříve hrála v jeho životě důležitou roli. Policisté k jeho sledování využili veřejně dostupné aplikace.

„Policisté úzce spolupracovali s řeckou pobřežní stráží a sledovali také různé jachtařské diskusní stránky. Velmi důležité bylo také důkladné prověření rodiny a okolí obžalovaného a jejich dřívější mediální vystupování. Definitivním potvrzením výskytu muže se stala cesta jeho manželky s vnoučaty na dovolenou na řecký ostrov Korfu,“ uvedl mluvčí policie David Schön.

Za vytunelování 1,2 miliardy z družstva padl i trest sedm let vězení

Krimi

Konec jeho ukrývání přišel v pondělí, kdy byl nedaleko ostrova zadržen pobřežní stráží. Plul na lodi s polskou vlajkou. Po vyřízení všech dokumentů bude předán české spravedlnosti. Policie uvedla, že muž je obžalován z úvěrových podvodů v souvislosti s jedním spořitelním družstvem se škodou v řádu miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám