Hlavní obsah

Záchranáři v Praze se na přelomu roku nezastavili

– PRAHA/KLATOVY/PLZEŇ/BRNO/OLOMOUC
ČTK, Patrik Biskup, Pavel Blažek

Loučení ze starým rokem bylo v hlavním městě pro záchranáře a policisty dramatické. V průběhu Silvestra a prvního dne nového roku lékaři záchranky vyjeli na pomoc pěti stovkám lidí. V devatenácti případech konstatovali, že přijeli pozdě. Tři případy úmrtí vyšetřují policisté.

Článek

"Máme podezření, že v poledne na Silvestra byla uškrcena v Praze 6 třiapadesátiletá žena. Zhruba ve stejnou dobu se v Praze 8 v Nekvasilově ulici zřítil z balkonu domu ve čtvrtém patře šestačtyřicetiletý muž. Následky pádu nepřežil. Požár panelového domu v Praze 8 Bohnicích zaplatila životem jedna z obyvatelek paneláku," řekl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz, který na Silvestra a Nový rok sloužil v sanitce. Bilanci doplnil o další události.

Zranění pyrotechnikou

"Na neopatrnost při zacházení se zábavnou pyrotechnikou doplatili zraněními čtyři lidé. Nejvážnější byla tržná rána na dlani muže u stanice metra Muzeum na Václavském náměstí v Praze 1 a poranění stehna odpalovače rachejtlí v Praze 4," upřesnil Schwarz. Uvedl, že z pěti set výjezdů sanitek šlo devadesát procent na vrub pomoci podnapilým. "Všichni tvrdili, že uklouzli na náledí na neošetřených chodnících. Zhruba devadesát lidí se při pádu zranilo tak, že jsme je museli převézt do nemocnice," dodal šéf pražské záchranky.

Kriminalisté v případě uškrcené ženy v jejím bytě v Praze 6 v ulici Milady Horákové u stanice metra Hradčanská vyčkávají na výsledek soudní pitvy. "Zesnulá Marie Š. trpěla těžkou a nevyléčitelnou chorobou. Pitva nám pomůže odhalit okolnosti její smrti a potvrdit podezření z vraždy," konstatoval kriminalista. Za nešťastnou náhodu označil pád muže z balkónu v Praze 8.

"Nevíme proč chtěl právě na Silvestra opravit vadné železné zábradlí na balkóně. Spadl dolů i s vrtačkou a zábradlím, které spravoval. O pozůstalou manželku s dětmi museli pečovat psychiatři," poznamenal kriminalista.

Za viníka tragického úmrtí ženy při požáru paneláku v Bohnicích označil obyvatelku bytu, ve kterém vznikl požár. "Uhořela v odpadcích, které do bytu nanosila. Proč v bytě začalo hořet zatím nevíme" uzavřel případy tragických silvestrovských úmrtí kriminalista. Více o tomto případu informujeme zde.

Pobodaný na ubytovně

Pražští obvodní policejní ředitelé uvedli, že zaznamenali jen několik silvestrovských konfliktů. Až na rvačku cizinců v Praze 3 se obešly bez vážných zranění.

"V ubytovně v Dalimilově ulici na Nový rok okolo druhé hodiny ráno někdo bodl jednoho z ubytovaných cizinců do břicha. Nyní leží s probodnutými střevy ve vinohradské nemocnici. Více o případu nelze sdělit," řekl ve středu Právu obvodní policejní ředitel v Praze 3 Jiří Neuwirth. Odmítl se vyjádřit k informacím Práva, podle kterých zraněný pochází z Běloruska a stal se obětí útoku Ukrajince a Bulhara.

Mluvčí pražské policie Iva Knolová uvedla, že v centru hlavního města o silvestrovské noci policejní hlídky zaznamenaly jen dva vážnější incidenty. "Na Václavském náměstí okolo půlnoci cizinec zranil úderem láhví do hlavy jednoho Pražana. Záchranka zraněného odvezla do nemocnice. Ve Spálené ulici ve dvě ráno napadl jiný cizinec policistu při kontrole dokladů. Oba pachatelé byli zadrženi. První je trestně stíhán pro výtržnictví a ublížení na zdraví. Druhý čelí obvinění z útoku na veřejného činitele. Mohu říci, že v ostatních případech se lidé nechovali útočně, takže policisté přestupky vyřešili domluvou nebo výjimečně pokutou," uzavřela mluvčí události silvestrovské a novoroční noci.

Petarda mladíka připravila o tři prsty

O tři prsty přišel 18letý mladík z České Lípy, který před vinárnou Sklípek v Klatovech krátce po půlnoci odpálil petardu. "Lékaři s ohledem na vážný zdravotní stav pacienta ještě nedovolili výslech. Nevíme, zda šlo o klasickou zábavnou pyrotechniku nebo podomácku vyrobenou výbušninu," řekl operační důstojník klatovských policistů.

Podle něho policisté zatím nemají dosud ani žádné svědky. "Událost nám byla hlášena s velkým zpožděním. Oznámili to až lékaři po ošetření. Když jsme přijeli na místo, nikdo už tm nebyl," dodal. Lékaři mladíkovi zřejmě už prsty nezachrání. "Dozvěděli jsme se, že ležely roztříštěné ve sněhu," uzavřel policejní důstojník.

K další tragédii se během silvestrovské noci schylovalo také v Božkovské ulici v Plzni. "Řidič osobního automobilu Žiguli tady naboural tři zaparkované automobily a po příjezdu policistů otevřel u svého automobilu kapotu, vytrhl hadičku benzinového přívodu a hodlal vozidla podpálit. Jeho úmysl mu překazil služební pes, který muže zpacifikoval. Muž skončil v péči lékařů," řekl mluvčí plzeňských policistů Jiří Soukup.

Muž přišel o pravou dlaň

Podomácku vyráběná třaskavina utrhla hodinu před půlnocí pětačtyřicetiletému muži z Bzence na Hodonínsku pravou dlaň. Informovala o tom policejní mluvčí Dagmar Bartoníková. Neštstí se stalo v jednom z bzeneckých rodinných domů. Policejní pyrotechnici v něm našli dalších asi 40 kilogramů třaskavin a výbušnin. Odvezli je k likvidaci. Zraněnému muži hrozí trestní stíhání pro nedovolené ozbrojování.

Prostřelil si ruku, dvě ženy zranila petarda

O silvestrovské noci byli na Jesenicku do nemocnice převezeni tři lidé, kteří se zranili během bujarého veselí.

Lékařka z traumatologického oddělení jesenické nemocnice ČTK řekla, že v rukou zdravotníků skončil muž, který si prostřelil pistolí ruku. "Ošetřovali jsme i dvě ženy, které při výbuchu petardy utrpěly zlomeninu nohy a ruky," uvedla lékařka.

Ze tří zraněných lidí zůstala v nemocnici pouze jedna dívka, která má zlomené zápěstí. "Ostatní jsme po ošetření propustili domů," uvedla lékařka.

Nebezpečný byl i alkohol

Vážná dopravní nehoda se stala hodinu po silvestrovské půlnoci v Plzni. Řidič tam nezvládl pravotočivou zatáčku a ve vysoké rychlosti vyjel mimo vozovku, kde čelně narazil do sloupu veřejného osvětlení. "Nikde nebyly vidět brzdné stopy, řidič byl zřejmě opilý," konstatoval vyšetřující policista. Muž musel být ze zdemolovaného vozu vyproštěn hasiči. "Museli jsme jej vystříhat, byl částečně v bezvědomí, zřejmě s vnitřními zraněními, neboť byl ve voze zaklíněn," řekl jeden ze zasahujících hasičů. Informace o mužově zdravotním stavu zatím nejsou známy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostře střežené silvestrovské oslavy

Na celém světě oslavili lidé příchod nového roku. Kvůli trvající hrozbě teroristických útoků byli bedlivě střeženi velkými počty policistů. Jako první...

Požár v Bohnicích stál ženu život

Život 75leté ženy si vyžádal rozsáhlý požár v panelovém domě v pražských Bohnicích. Vypukl o silvestrovském večeru v bytě oběti a rozšířil se do dalších částí...

Výběr článků

Načítám