Hlavní obsah

Požár v Bohnicích stál ženu život

PRAHA

Život 75leté ženy si vyžádal rozsáhlý požár v panelovém domě v pražských Bohnicích. Vypukl o silvestrovském večeru v bytě oběti a rozšířil se do dalších částí paneláku. Zraněno bylo devět lidí, zhruba 50 obyvatel museli hasiči evakuovat. Několik jednotek hasičů bojovalo s živlem téměř deset hodin, pod kontrolou jej měli až kolem osmé hodiny ranní.

Článek

Příčiny požáru jsou zatím předmětem šetření, přímé škody způsobené ohněm hasiči předběžně odhadují na dva až tři milióny korun. Tím to ovšem nekončí, podle vyšetřovatele pražských hasičů Libora Hladíka by dalších zhruba pět miliónů mohly znamenat škody následné: řada bytů je totiž vyplavená vodou. Ve velkém mrazu navíc promáčený dům zamrzá. "Například v bytech visí z obrazů rampouchy," nastínil situaci Hladík.

Úmyslné založení požáru, který vypukl včera okolo 20. hodiny a zasáhl jen jeden vchod paneláku v Cafourkově ulici, Hladík vylučuje. Hasiči nyní především zkoumají, zda vše zavinila vada elektroinstalace nebo spíše nedbalost majitelky. Ohledávání místa požáru bude ale možné až v příštích dnech.

Zasypána odpadky

Třípokojový byt bývalé správcové, z něhož se požár rozšířil, nalezli hasiči ve zuboženém stavu. Až ke stropu byl zavalen nejrůznějším odpadem. Právě mezi odpadky byla zaklíněna oběť, hasiči ji našli zhruba v 5:30 a snažili se ji vyprostit. "V bytě bylo stále třeba něco dohašovat, bylo tam mnoho skrytých ohnisek," popisoval situaci Hladík. Ženě však již nebylo pomoci. "Léta si domů nosila všechno, co našla na ulici a v popelnicích. Říkali jsme jí archeoložka. Už jednou jí to všechno vyházeli, ale ona si to z kontejneru nanosila zase zpátky," řekl ČTK jeden z postižených sousedů, jenž si nepřál být jmenován. Z jeho oblečení byl na několik metrů cítit silný zápach kouře.

Z ohniska, bytu v šestém patře, se oheň špatně provedenými stoupačkami rozšířil do několika dalších pater, v nichž poničil dalšíčtyři byty. Některé jiné byty jsou i přesto neobyvatelné z důvodu promáčení či značného zakouření, ty je nutné odvětrávat.

Byty bude střežit policie

Evakuovaní lidé většinou nalezli přístřeší u známých či příbuzných. Hasiči se budou ve spolupráci s krizovým štábem městské části Praha 8 snažit, aby si postižení obyvatelé mohli večer přijít do svých bytů alespoň pro osobní doklady, léky a náhradní oblečení. Nastěhovat zpět se budou moci podle odhadů až po delší době. Byty bude zatím střežit policie, aby v nich nikdo neraboval.

V současnosti nemá kromě požárníků a policie do domu nikdo přístup. "Nejprve musíme osvětlit schodiště, které je plné namrzlé vody, a nedá se po něm pohybovat, protože je tam úplná tma," řekl velitel směny hasičů Radomír Fišer.

S likvidací požáru pražskému hasičskému sboru pomáhali i hasiči z kbelského letiště i Českých drah.

Reklama

Výběr článků

Načítám