Hlavní obsah

Záchranář s majákem za bouračku na Klatovsku pykat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na houpačce si musí připadat řidič sanitky Tomáš Vítek. Za jeho loňskou dopravní nehodu při jízdě se zapnutým majákem už padly čtyři verdikty, každý ale s jiným závěrem o tom, jestli za bouračku může, či nikoliv. Ještě do úterka hrozilo, že přijde o řidičský průkaz a bude muset zaplatit pokutu. To už ale neplatí. Středeční a také definitivní rozhodnutí správního orgánu nakonec 34letého záchranáře zcela očistilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sanitka (ilustrační foto)

Článek

Nehoda se stala v květnu v Janovicích nad Úhlavou. Vítek tehdy vezl ve vozidle Škoda Kodiaq lékařku k pacientovi ve vážném stavu. Na kruhovém objezdu se srazil se Škodou Fabia, když ze způsobu jízdy jejího řidiče měl za to, že mu dává přednost.

Střet s fabií na kruhovém objezdu

Ke střetu vozidel došlo přímo na kruhovém objezdu. Řidič fabie na něj najel jako první, přičemž ihned uhnul vozem k pravému okraji vozovky a přibrzdil.

„Z jeho chování jsem došel k závěru, že o mně ví, snaží se nepřekážet a dává mi prostor k předjetí. Tak jsem ho objel a chtěl vyjet prvním výjezdem. Jenže fabie pokračovala dál po kruhovém objezdu. Začal jsem brzdit, ale střetu jsem už nezabránil,“ popsal nehodu řidič záchranářského vozu.

Sanitka spěchající k nehodě čtyřkolky bourala. Zranil se záchranář i lékař

Krimi

Policisté Vítka nejprve obvinili z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, neboť při nehodě došlo ke zranění druhého řidiče s pracovní neschopností delší než týden.

Zdůvodnili to tím, že jako řidič vozidla se zapnutým výstražným zařízením nedbal potřebné opatrnosti.

Státní zástupkyně naopak dospěla k závěru, že řidič kodiaqu při jízdě náležitě opatrný byl, a neporušil tak zákonem stanovenou důležitou povinnost pro vyvození trestní odpovědnosti. Proto případ postoupila správnímu orgánu k projednání jako přestupek.

Právo přednosti

Úředník z dopravního odboru klatovské radnice loni na podzim rozhodl o vině řidiče sanitky. Jako trest mu uložil pokutu 10 tisíc korun a na rok mu sebral řidičák.

Odůvodnil to tím, že řidič sanitky by měl v podobných případech vyčkat na skutečnou reakci druhého řidiče, tedy jeho zastavení a umožnění průjezdu.

Proti rozhodnutí prvoinstančního správního orgánu se Vítek odvolal. Jeho právní zástupce Michal Král poukázal, že argumenty klatovského úředníka vůbec neodrážejí realitu na českých silnicích.

„Velká část řidičů v případě průjezdu záchranářských vozidel nedává znamení o změně směru jízdy, ale pouze zpomalí nebo zajede ke kraji vozovky,“ vysvětlil Král.

Krajský úřad nyní řízení o přestupku zastavil s tím, že Vítek se žádného pochybení nedopustil.

„Nic nevylučuje jeho verzi, že ze způsobu jízdy druhého řidiče mohl vzniknout dojem, že uhýbá. Navíc rozhledové podmínky jsou v tom místě takové, že při řádném sledování provozu řidič osobního vozu měl a mohl sanitku včas registrovat a umožnit jí bezpečný průjezd,“ stojí v rozhodnutí krajských úředníků.

Podle jejich názoru by právo přednostní jízdy pozbývalo smyslu, kdyby se měl řidič sanitky před každou křižovatkou přesvědčit o tom, že každý o něm ví. „Je hlavně nutné zohledňovat veřejně prospěšný účel jízdy záchranné služby,“ uzavřeli úředníci.

Sanitka se srazila s autem, pět zraněných

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám