Hlavní obsah

Zabil jsem dva lidi, chci trest smrti, řekl obžalovaný z vraždy

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvacet let za mřížemi až výjimečný trest hrozí jednašedesátiletému Jindřichu Malyszovi za to, že loni na Štědrý večer ve Frýdku-Místku podle obžaloby surově utloukl dva bezdomovce. Případem dvojnásobné vraždy se začal v úterý zabývat Krajský soud v Ostravě.

Státní zástupce Josef Šuhaj: Příčina? Obžalovaný jednal pod vlivem alkoholuVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Čin se odehrál v areálu bývalých vojenských kasáren ve Frýdeckém lese, kde pár, v té době osmačtyřicetiletý muž a o dva roky starší žena, přebýval v jednom z bývalých betonových bunkrů. Podle obžaloby je Malysz napadl dřevěnou holí.

„Opakovaně zasahoval hlavy obou poškozených zejména do temenní oblasti, kdy došlo k masivnímu zhmoždění a rozbití lebek obou poškozených. Mělo dojít i k nášlapům a náskokům na těla obětí,“ popsal státní zástupce Josef Šuhaj.

Proč obžalovaný zaútočil, vyšetřovatelé přesně nezjistili. Jisté je, že všichni tři toho dne vypili společně velké množství alkoholu. Kriminalistům Malysz řekl, že on sám vypil více než čtyři litry vína, vodku, pivo a šampus.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaný Jindřich Malysz

U soudu nemluvil

„Je to osoba bez domova, dlouhá léta se oddávající pití alkoholu, a tím u něj dochází k destrukci osobnosti,“ řekl na adresu Malysze státní zástupce s tím, že pod vlivem alkoholu dochází u obžalovaného k náhlým návalům agrese, k čemuž má podle znalců z oborů psychiatrie a psychologie sklony.

U soudu Malysz odmítl vypovídat. Po celou dobu, kdy soudkyně Alice Erleová četla jeho výpověď, kterou učinil po zadržení, se skloněnou hlavou jen mlčel. Neodpovídal prakticky ani na případné otázky soudu, jen kroutil či kýval hlavou.

Bil jsem kolem sebe hlava nehlava.
obžalovaný

Ze spisu vyplývá, že s oběťmi se Malysz potkal 24. prosince kolem 14. hodiny u prodejny Albert v Místku. Už předtím popíjel o kus dál se skupinou jiných bezdomovců. Právě s nimi chtěl v podvečer jít na štědrovečerní večeři k jednomu z frýdecko-místeckých kostelů. Nakonec ale dostal pozvání na vánoční hostinu od páru. Jedli pečenou kachnu, bramborový salát a hodiny popíjeli víno, vodku i pivo. Nakonec dvojice Malyszovi nabídla, aby v jejich bunkru přespal.

Obžalovaného prý ale přepadl špatný pocit, hlas muže prý zněl divně. Když chtěl do skrýše vejít, vytrhl elektrocentrálu, kterou pár bezdomovců používal, a odhodil ji. To mělo muže rozčilit a vyběhl za obžalovaným. Ten dostal strach, popadl březový kolík vážící asi tři kilogramy a začal se s ním ohánět.

Chtěl spáchat sebevraždu

„Bil jsem kolem sebe hlava nehlava,“ vzpomínal před vyšetřovateli pár dní po vraždě. Vybavilo se mu i to, že ho do zad udeřila i žena, která bránila svého druha. Té dal prý takovou ránu, že odletěla pár metrů. Jak dlouho kolem sebe tloukl a kolik ran oběma bezdomovcům rozdal, si nepamatoval. „Když bylo ticho, vzal jsem si věci a šel domů,“ popsal s tím, že viděl na zemi dvě těla. Na to menší hodil deku.

Domovem myslel Malysz starou stodolu nedaleko zámku, ve které přespával. Probudil se až 25. prosince odpoledne a začal si uvědomovat, co udělal. „Jsem vrah, neumím s tím žít. Zabil jsem dva lidi, chci trest smrti,“ sdělil později při výslechu.

Údajně pomýšlel i na sebevraždu, ale protože je věřící, tak od ní ustoupil. Zabitého bezdomovce mu před kriminalisty bylo líto víc, jeho družku označil za opilou ženskou. „Je mi to líto, nemohu kvůli tomu spát,“ kál se Malysz po vraždě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám