Hlavní obsah

Za zradu se pomstil brutálním útokem, muže pak nechal den ležet bez pomoci. U soudu dostal 8 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brutální útok pěstmi, lokty i údery francouzskou holí nebyl pokusem o vraždu, ale pouze těžkým ublížením na zdraví. Krajský soud v Liberci v pátek potrestal sedmačtyřicetiletého Jana Holického 8 lety ve věznici s ostrahou a povinností uhradit poškozenému přes 800 tisíc korun za to, že loni v dubnu po jeho útoku v Hejnicích na Liberecku jeho dlouholetý známý a společník jen dílem náhody nezemřel.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Verdikt není pravomocný. Státní zástupkyně, která v útoku spatřovala pokus o vraždu a Holickému navrhovala trest 13 let odnětí svobody, se na místě proti verdiktu odvolala.

„Jednání obžalovaného nesměřovalo k usmrcení. Chtěl se jen pomstít, vybít si vztek,“ vysvětlil svůj verdikt liberecký soudce Pavel Pachner.

„Pokud by ho chtěl skutečně usmrtit, tak měl k tomu obrovskou příležitost, mohl ten čin dokonat. Ale on evidentně nechtěl. Nevěděl si s tím rady a spoléhal na to, že se poškozený probere,“ dodal soudce.

Policisté stíhají tři členy ochranky za napadení jabloneckého fanouška při utkání v Budějovicích

Krimi

Napadený muž pomáhal Holickému v Hejnicích s provozem baru s diskotékovými akcemi. Holický ho ale začal podezřívat, že ho v podniku okrádá, že se mu vyhýbá, a že ho dokonce chce o jeho bar připravit.

Vysvobodila ho až policie

Pomstu za domnělou zradu zosnoval Holický, zapálený milovník bojových sportů a instruktor MMA, na své chalupě.

Podle lékařských zpráv a posudku znalce tam způsobil svému o šest let mladšímu známému těžké poranění mozku, mnohočetné poranění obličeje, zlomeninu žebra či propíchnutí hrudníku.

Napadenému, který upadl do bezvědomí, navíc ani nepřivolal pomoc. Nechal ho na místě a zamkl ho. Napadený se do péče záchranářů dostal až po 27 hodinách, když do chalupy vtrhla zásahová jednotka policie.

Nezvaný host kasina v Aši skončil přizabitý pálkou, majitel herny dostal 6,5 roku

Krimi

Lékaři pak popsali, že už se u něj rozvíjel zánět plic, měl závažnou poruchu funkce ledvin a byl podchlazený. V řádu desítek minut nebo maximálně hodin by zemřel.

Od útoku je muž stále na nemocenské. Má dvojí vidění, problémy s motorikou, není schopný řídit auto, špatně spí a veškeré aktivity musí dělat pomalu. Navíc trpí ztrátou paměti. Nevybavuje si ani velké části svého předchozího života.

Útočník: Nejsem bestie

Holický se v pátek před vynesením rozsudku za svůj útok opakovaně omluvil.

„Je to jedno velké lidské selhání, moje selhání. Nebylo to ale vedeno úmyslem někoho usmrtit. Moje jednání vycházelo ze vzteku a zrady a vím, že jsem to přehnal. Nikdy jsem nechtěl takhle ublížit. Netušil jsem, kam až to může zajít,“ uvedl Holický.

„Nejsem největší bestie, udělal jsem jen obrovskou chybu a moc se omlouvám a velmi toho lituji,“ zmínil také.

Opilecký večírek v Chomutově se zvrtnul. Po konfliktu zemřel jeden z aktérů

Krimi

Jeho obhájce ho v závěrečné řeči vylíčil jako impulzivního člověka s povahovým rysem řešit věci bez ohledu na následky.

„Neměl motiv, aby někoho zabíjel. Je netrestaný, je to jeho první výraznější prohřešek proti zákonu. V mých očích to byl exces způsobený jeho povahovými rysy a velkým zklamáním nad jednáním poškozeného,“ uvedl obhájce.

Státní zástupkyně Petra Pazderková se proti verdiktu na místě odvolala, protože namísto těžké újmy na zdraví spatřovala za jednáním obžalovaného pokus o vraždu.

„Netvrdila jsem, že by úmyslem obžalovaného bylo zabít, ale dovozovala jsem úmysl nepřímý,“ uvedla Pazderková.

„A to s ohledem na fatální zranění a fakt, že ve stavu, kdy poškozeného dělily od smrti možná minuty nebo hodiny, ho nechal ležet, aniž by mu poskytl pomoc nebo zavolal pomoc. Za této situace musel být srozuměný s tím, že poškozený může zemřít,“ dodala.

Kauzou se po jejím odvolání bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám