Hlavní obsah

Za znásilňování a ponižování spoluvězně si recidivista odsedí sedm let

Novinky, bad
Praha

Na sedm let snížil ve čtvrtek pražský vrchní soud trest Romanu Žigovi (45), který několik týdnů znásilňoval, vydíral a ponižoval svého spoluvězně ve Valdicích. Předchozí devítiletý trest přišel odvolacímu soudu příliš přísný. Žiga trval na své nevině. Verdikt je pravomocný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Žiga u odvolacího soudu

Článek

Roli sehrálo i to, že má Žiga kvůli své disociální poruše nařízenou zabezpečovací detenci. „Těch sedm let nám přijde v kombinaci se zabezpečovací detencí dostačujících a přiměřených,“ odůvodnil rozhodnutí senátu soudce zpravodaj Alexander Károlyi.

Soud také zároveň oproti červencovému rozsudku královéhradeckého soudu snížil částku, kterou Žiga musí spoluvězni zaplatit. Místo původních 100 tisíc je to nyní 50 tisíc, což je podle odvolacího soudu adekvátní částka.

Bachaři na Sokolovsku měli vězni zlámat žebra. Prý si stěžoval

Krimi

Žiga loni na jaře po dobu několika týdnů znásilňoval, vydíral a ponižoval svého spoluvězně v cele ve valdické věznici. Udělal si z poškozeného v podstatě svého otroka. Muže nutil mimo jiné, aby mu pral prádlo, aby myl nádobí, zakazoval mu koukat se na televizi, sedat si na židli nebo lehat na vlastní postel. Pokud neposlechl, tak mu Žiga vyhrožoval nebo ho i fyzicky napadal – mlátil ho a kopal.

Postupem času přistoupil Žiga i k sexuálnímu zneužívání. Nejprve šlo o masturbaci, časem k tomu Žiga přidal i orální a anální uspokojení. Poškozený nebyl schopen se Žigovi psychicky ani fyzicky postavit a kvůli obavám z fyzického napadení se mu podvolil.

Problémová cela

S Žigou podle výpovědí svědků mělo na cele 222 problém více odsouzených. Podle výpovědí dozorci o situaci věděli, vzhledem k tomu ale, že si Žiga „svým způsobem“ zajišťoval pořádek a dozorcům usnadňoval práci, tak mu jeho chování tolerovali.

Žiga v přípravném řízení vypovídat odmítl, uvedl pouze, že žalované skutky nespáchal, a trval na své nevině.

Unesl vrtulník a pokusil se manželku vysvobodit z vězení. Skončilo to fiaskem

Koktejl

„Nesouhlasím s rozsudkem. (...) Zdůrazňuji svou nevinu, otevřenost a upřímnost,“ prohlásil ve čtvrtek Žiga. Královéhradečtí soudci byli proti němu údajně zaujatí. „Faleš. Samé lži proti mně a mojí nevině,“ uzavřel svou řeč.

Odvolací soud ale má jeho vinu za prokázanou – opíral se přitom zejména o výpovědi poškozeného, ale i o výpovědi soudních znalců, spoluvězňů, matky či bývalé družky poškozeného. „Co se týče viny, s tím jsme se plně ztotožnili,“ konstatoval Kárloyi.

Žiga má poměrně bohatou trestní minulost, na svém kontě má třináct záznamů v trestním rejstříku. První se datuje do roku 1991, kdy byl odsouzen za loupež. Za tu byl v průběhu let odsouzen ještě několikrát, přidal k tomu několik maření výkonu úředního rozhodnutí či porušení domovní svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám