Hlavní obsah

Za znásilnění tří dívek bude pykat 12 let

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Dohromady na 12 let do vězení poslal ve středu ústecký krajský soud Michala Dunku z Jirkova na Chomutovsku. Uznal ho vinným, ze znásilnění tří dívek, přičemž dvě z nich byly v době zločinu nezletilé. Obžalovaný vinu po celou dobu procesu popíral a proti rozsudku se na místě odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Násilník Michal Dunka před vynesením rozsudku.

Článek

První čin se stal v prosinci 2007 v Jirkově, kde tehdy třináctiletou dívku muž údajně zatáhl do lesa a donutil ji k opakovanému orálnímu styku. Dívce pak sebral telefon, aby nemohla zavolat pomoc.

Další dívku, tehdy osmnáctiletou, stejný způsobem údajně znásilnil v červenci 2010 v Chomutově. Vyhrožoval jí, že když ho neposlechne, tak ji zabije.

Naposledy se podle obžaloby Dunka dopustil stejného činu loni v únoru, kdy v Chomutově vyhrožoval tehdy čtrnáctileté dívce nožem a stejně jako předchozí oběti ji donutil k orálnímu styku. Dívka si chtěla mobilním telefonem přivolat pomoc, muž jí ho ale sebral.

Páskem ho vzala po hlavě

Dunka viděl přicházet muže se psem a dívce přikázal, že půjdou dál do sadu, ta využila situace a svým páskem od kalhot jej udeřila do hlavy a utekla. Podle znalců dívka utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu, projevující se obavami, úzkostí a nejméně šest měsíců jí musely být podávány léky.

Za tento a předešlý skutek byl Dunka odsouzen k nepodmíněnému úhrnnému trestu ve výši sedm let do ostrahy, za první jeho hřích pak k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání pěti let.

Soud považoval obhajobu obžalovaného za účelovou, lživou se snahou vyvinit se z protiprávního jednání. Navíc byla vyvrácena několika svědky a samotnými poškozenými. Obžalovanému při ukládání trestu nepolehčovala žádná okolnost, naopak mu přitěžovalo, že využil bezbrannosti poškozených, uškodil dítěti a spáchal činy promyšleně.

Reklama

Výběr článků

Načítám