Hlavní obsah

Za zbití cyklisty dostal policista Filipec podmínku

Právo, Novinky, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Policista Filipec, který podle obžaloby zbil obuškem cyklistu Vlastimila Sklenáka, dostal ve čtvrtek u soudu v Novém Jičíně trest 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Čtyři roky také nesmí pracovat u policie či bezpečnostních služeb. Jeho kolega dostal také podmínku a peněžitý trest.

Foto: Eva Shareefa

Flamenco Layla Shareefa Mladá Boleslav

Článek

Filipcův kolega Miroslav Terrich podle obžaloby při zákroku byl a nezabránil mu. Od soudu odešel s ročním trestem s podmínečným odkladem na dva roky. Soud mu také vyměřil peněžitý trest 20 tisíc korun.

Policisté ze Studénky na Novojičínsku, kteří jsou od sdělení obvinění postaveni mimo službu, loni 5. listopadu zastavili cyklistu Vlastimila Sklenáka nedaleko sousedního Bílovce, protože jel na jízdním kole se psem na vodítku.

Když cyklista odmítl zaplatit pokutu ve výši 500 korun, Filipec mu podle obžaloby bezdůvodně dal pouta na ruce a brutálně ho zbil obuškem. Terrich, který byl velitelem hlídky, měl bití nečinně přihlížet.

Pak zraněného a pokáleného muže převezli na policejní oddělení v Bílovci. Na stanici pak podle obžaloby policisté odmítli splnit pokyn dozorčího, aby Sklenáka odvezli k ošetření do nemocnice. To učinili až po dvou hodinách. Muž se ze zranění léčil téměř jeden měsíc.

Čekali pochvalu

"Čekal jsem, že nás za ten zákrok vedení policie poplácá po ramenech. Že jsme dobře odvedli svojí práci. Místo toho teď stojíme před soudem. Je to pro mě nepochopitelná záležitost," vypověděl dříve před soudem Terrich.

Filipec byl přitom již před rokem 1989 za zneužití pravomoci veřejného činitele odsouzen k peněžitému trestu. Ani to mu nezabránilo v řadách policie nadále sloužit.

Související témata:

Výběr článků

Načítám