Hlavní obsah

Za vyhození muže z balkónu potvrdil soud deset let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Eduard Klaga, který loni na Silvestra vyhodil svého známého z balkónu z patnáctimetrové výšky, si posedí deset let ve vězení. Trest, který dostal koncem září od pražského městského soudu, potvrdil v úterý Vrchní soud v Praze. Klaga si stále stojí za svou nevinou, rozsudek je však pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Klaga u Vrchního soudu v Praze

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Klaga si pozval loni na Silvestra k sobě domů do Petrské ulice v Praze své dva známé. Po nějaké době, kdy se všichni tři věnovali alkoholu, se s jedním z nich pohádal. Klaga ho bodl do břicha a napadený se chtěl zachránit na balkóně.

O jeho zoufalém pokusu svědčí i fakt, že ani neotevřel dveře na balkón, ale proskočil jimi. Klaga prý za ním došel a strčil ho přes zábradlí. O dva roky starší muž padal z patnáctimetrové výšky do dvora a na místě zemřel. „Kdybych si přečetl obžalobu, tak bych se zavřel sám. Jsou to všechno výmysly,“ podotkl k obžalobě u Vrchního soudu Klaga.

Podle předsedy odvolacího soudu Martina Zelenky jsou ale veškeré posudky jasné a bezchybné. Zelenka rovněž prohlásil, že Městský soud v Praze provedl veškeré dostupné důkazy správně a vinu prokázal dostatečně.

Vinu stále odmítá

Klaga i nadále vinu odmítá a tvrdí, že muž z balkónu vyskočil sám. „Kdyby skočil sám, pak je nepochopitelné, proč by to pan Kapralík (druhý z pozvaných mužů a korunní svědek obžaloby – pozn. red.) neřekl policii,“ uvedl Zelenka.

Podle Klagy navíc zemřelého muže nepobodal on, ale právě Kapralík. Záchranáře a policii prý zavolal sám Klaga. „Pana Dumku jsem znal pět hodin, neměl jsem důvod. Pan Kapralík lže, všechno si vymýšlí,“ snažil se přesvědčit soud Klaga.

S tím ale Zelenka nesouhlasil. „Svědek Kapralík neměnně tvrdil, že to byl obžalovaný, kdo poškozeného shodil,“ zhodnotil Zelenka.

„Chci jen pravdu, činu kladeného mi za vinu jsem se nikdy nedopustil. A sedět deset let za nic mi přijde troška moc, pane předsedo,“ bránil se Klaga bezvýsledně. I po vynesení rozhodnutí řekl novinářům, že se necítí vinen.

Muže prý bodl ten druhý

Stejně tak zpochybnil Kapralíkovu výpověď i Klagův obhájce Jan Houser, podle kterého ji korunní svědek neustále měnil. Houser také zdůraznil určité rozpory ve znaleckých posudcích jak z oboru biomechaniky, tak z oboru klinické psychologie a navrhl soudu zrušit rozsudek a zastavit Klagovo trestní stíhání.

Houser společně s Klagou současně nadnesli také teorii, že poškozeného Dumku měl bodnout právě Kapralík, a to v době, kdy byl Klaga v kuchyni a nevěděl, co se v pokoji mezi oběma muži stalo. Houser také dal k soudu zamyšlení možnost, že k bodnému zranění měl Dumka přijít během proskočení oknem na balkón.

Pro státní zástupkyni Evu Prskavcovou jde o jasný případ. „Soud prvního stupně vyčerpal veškeré důkazy, které měl k dispozici, a provedl je správně. Smrt nastala vyhozením poškozeného z balkónu ve výšce patnácti metrů, a nikoliv bodnutím nožem,“ odmítla návrhy obhajoby Prskavcová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám