Hlavní obsah

Kvůli výbuchu domu na Kroměřížsku, při kterém zemřeli dva hasiči, dostal muž podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uložením podmíněného trestu skončilo v pátek u Okresního soudu v Kroměříži hlavní líčení v kauze výbuchu plynu v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Při neštěstí zahynuli dva zasahující dobrovolní hasiči.

Vyjádření k rozsudku Video: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Soud uložil obžalovanému Hynku Šípkovi trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu 30 měsíců. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozilo až osmileté vězení. Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce, obhajoba i zmocněnkyně poškozených si vzali lhůtu na případné odvolání.

Pozůstalí zemřelých hasičů odcházeli z budovy kroměřížského soudu se slzami v očích. Senát totiž nakonec nerozhodl o náhradě škody. Se svými nároky byli odkázáni na občanskoprávní řízení. „Při dokazování nebylo jednoznačně řečeno, proč k výbuchu došlo. Nikdo nepracoval s verzí, že mohlo dojít k jiskře poté, co do domu přišli další lidé. Nevíme, jestli tam nebylo nechtěné spoluzavinění zasahujících hasičů. Pokud by se prokázalo spoluzavinění, neměl by být obžalovaný odpovědný za celou škodu. Že došlo k úmrtí hasičů, je velice smutné. Ale došlo tam ke spoustě nešťastných náhod,“ řekla předsedkyně senátu Hana Machalová.

Stav zraněných mužů po výbuchu v Koryčanech je stabilizovaný. Ve středu proběhl pohřeb hasiče

Krimi

K explozi podle obžaloby přispěla technická závada spočívající ve zvýšeném přechodovém odporu šroubového spoje přívodního hliníkového vodiče fáze a svorky hlavního vypínače, do kterého byl vodič upnut.

Při výbuchu se vedle dvou zemřelých mužů zranili další dva hasiči, zraněn byl i jednatřicetiletý Šípek, který u soudu už dříve přiznal, že před neštěstím omylem navrtal plynové potrubí. Svého činu litoval, uvedl, že se snažil explozi zabránit.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v Koryčanech zachytila kameraVideo: CNN Prima News, Prima FTV

Příbuzní obětí a zraněných, město Koryčany, zdravotní pojišťovny a správa sociálního zabezpečení požadovaly u soudu jako náhradu za nemajetkovou újmu přibližně osmnáct milionů korun.

Dům v Masarykově ulici explodoval 15. září 2021, a to při rekonstrukci objektu, kdy obžalovaný Hynek Šípek omylem navrtal venkovní plynové potrubí. Přestože se Šípek podle žalobce marně snažil uzavřít hlavní uzávěr plynu a věc oznámil na havarijní linku plynařů, nastal v domě výbuch, který jej zničil.

Podle státního zástupce Jiřího Láníčka byla důvodem výbuchu technická závada spočívající ve zvýšeném přechodovém odporu šroubového spoje přívodního hliníkového vodiče fáze a svorky hlavního vypínače, do kterého byl vodič upnut. Podle soudu se to ale z dokazování jednoznačně zjistit nepodařilo. „Nevíme, jestli hasiči, kteří vstoupili do objektu, neudělali něco, že by mohli výbuch způsobit sami. Ale to obžalovaného nevyviňuje,“ vysvětlila předsedkyně senátu.

Na vyhodnocení měli hasiči dvacet sekund

Podle žalobce hasičské auto přijelo k domu 32 sekund před explozí. „Reálně měli hasiči na vyhodnocení situace asi dvacet sekund,“ řekl podle ČTK Láníček. Předpisy podle něj hasiči neporušili. „Byli průzkumnou jednotkou, tedy oni měli zjistit, co přesně se děje,“ uvedl státní zástupce. Při výbuchu se vedle dvou zemřelých mužů zranili další dva hasiči, zraněn byl i Šípek, který se k navrtání plynového potrubí doznal. „Moc mě to mrzí,“ řekl v pátek u soudu.

Obhájce obžalovaného Jiří Hladík považuje čin svého klienta za zcela nezaviněný. „Je zřejmé, že hasiči nebyli náležitě informováni o situaci, která tam nastala, a nebyli dostatečně proškoleni,“ řekl advokát. Zpochybnil také, že by výbuch iniciovala závada na elektroinstalaci. Jako možnou příčinu zmínil statickou elektřinu na oděvech hasičů, kteří se na místě pohybovali, což v pátek před rozsudkem zcela nevyloučil ani soudní znalec Petr Lepík. Soud podle obhájce rozhodl správně. Tragickou událost z Koryčan pokládá za nešťastnou náhodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám