Hlavní obsah

Za vraždu spisovatelky Monyové Nejvyšší soud potvrdil 15 let vězení

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslední možnost jak obnovit proces a popřípadě dosáhnout jiného rozsudku pro vraha známé brněnské spisovatelky Simony Monyové padla. Trest pro jejího manžela Borise Ingra platí a soudy při posuzování zločinu postupovaly zcela správně. Zamítnutí dovolání Právu potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Boris Ingr u soudu při vynesení rozsudku.

Článek

„Nejvyšší soud odmítl dovolání s tím, že soudy postupovaly správně a důkazy zhodnotily soudy zcela správně a při projednávání případu nedošlo k žádnému pochybení,“ uvedl mluvčí.

Boris Ingr svoji manželku, úspěšnou spisovatelku románů, která měla pro svoji oblibu a pracovitost přezdívku „Viewegh v sukních“, zřejmě v afektu ubodal už v srpnu předloňského roku. Žena zemřela v bolestech po šesti bodnořezných ranách, když se před tím útočníkovi bránila.

Krajský soud ho za tento čin v únoru 2012 odsoudil na 15 let do vězení. Muž, který už se svojí ženou nežil, v době vraždy ve společné domácnosti od počátku s výší trestu nesouhlasil. Opakovaně se soudce snažil přesvědčit, že trpěl ztrátou paměti a událost se mu vůbec nevybavuje. O tragédii se měl údajně dozvědět až ve vězeňské nemocnici, kam byl sám převezen s drobnými zraněními, která si způsobil při seskoku z okna. Podle znalců to byl demonstrativní pokus o sebevraždu.

Odborníci ve znaleckých posudcích uváděli, že ztráta paměti byla předstíraná a mezi hlavní důkazy patřil i fakt, že se při volání na záchrannou službu sám k činu doznal.

Soud byl mimořádný nejen popularitou oběti, jejíž některé knihy byly zpracovány i jako náměty pro televizi, ale i výší odškodného, kterou nakonec soudci přiřkli pozůstalým. Společný syn z jejich manželství a další příbuzní dostanou celkem dva a půl miliónu korun. Ingrovi nyní zbývá jen teoretická poslední možnost, a to zkusit se obrátit na Ústavní soud.

Reklama

Související články

Obhájce navrhl pro Ingra zproštění viny

Zvukový záznam, stejně jako další svědecké výpovědi, považovala státní zástupkyně Iveta Eichlerová při středečním jednání soudu za dostatečně průkazné k tomu,...

Výběr článků

Načítám