Hlavní obsah

Za vraždu podnikatele Lehkého kvůli LTO dostal muž 15 let vězení

Brněnský krajský soud poslal Jiřího Večeře za organizaci vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého z roku 1995 na 15 let do vězení. Vyplývá to z vyjádření soudce Michaela Vrtka, který se případem zabývá. Kauza se týkala četných nelegálních obchodů s lehkými topnými oleji. Lehký zemřel poté, co pod jeho vozem v Kvasicích u Kroměříže explodovala výbušnina.

Foto: Profimedia.cz

Krajský soud v Brně. Ilustrační foto

Článek

Obchodník Lehký podle obžaloby spolupracoval s Milanem Šišmou na podvodech týkajících se dovážených lehkých topných olejů, a to prý v roli "bílého koně". Podle některých informací tak nezákonně vydělal 40 miliónů korun, o které se měl podělit se Šišmou.

Protože se to ale nestalo, rozhodl se údajně Šišma, že ho nechá odstranit. Prostředníkem byl údajně Večeř, ten prý vraždu za půl miliónu korun objednal u Jana Marcinka.

Šišma a Večeř byli v roce 2001 odsouzeni k mnohaletým trestům za zprostředkování vraždy. Večeř se v roce 1999 ke svému podílu na vraždě Lehkého přiznal, pak ale vše popřel. Ve středu byl potrestán za účastenství na vraždě ve formě organizátorství.

Machinace a finanční podvody s topnými oleji byly v 90. letech poměrně časté. Státu tak vznikly velké škody na nezaplacených daních v miliardách korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám