Hlavní obsah

Recidivista střelil ženu v olomoucké herně do hlavy. Soud mu potvrdil doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Doživotní trest potvrdil ve středu Vrchní soud v Olomouci 73letému Adolfu Hlubikovi za loňskou vraždu pracovnice olomoucké herny. Potvrdil tak verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě z letošního 25. května, proti kterému se obžalovaný odvolal. Domáhal se nižšího trestu i mírnější právní kvalifikace.

Obžalovaný Adolf Hlubik u soudu.Video: Petr Marek, Právo

 
Článek

Hlubik, který ve vězení strávil celkem 48 let, mimo jiné za vraždu spoluvězně z káznice v Leopoldově, kterého usmrtil kladivem, přepadl obsluhu herny v Masarykově ulici v Olomouci.

Ženu (57), která mu odmítla vydat peníze, chladnokrevně střelil z revolveru do hlavy, pak bez lupu utekl. Přepadená zemřela letos v březnu v nemocnici.

Konflikt nepopřel, tvrdil však, že ženu zabít nechtěl. Při potyčce s ní prý mířil jen do jejího ramene. Argumentoval také tím, že na pravé oko nevidí a na levé jen obrysy. Rovněž uvedl, že při odchodu z herny ani netušil, že žena byla výstřelem zasažena.

Vrchní soud však jeho argumenty neakceptoval. „Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. Z kamerového záznamu je zřejmé, že chtěl ženu usmrtit. O vině a tedy i právní kvalifikaci není pochyb,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Trest je podle něj zákonný a přiměřený. „V minulosti byl třináctkrát soudně trestán, mj. za výtržnictví, vydírání, loupež i vraždu. Tento poslední skutek pak spáchal krátce poté, co byl propuštěn z předchozího výkonu trestu. Navíc šlo prakticky o popravu. Jde o člověka, u něhož je naprostá lhostejnost k morálním hodnotám, bezcitného s pohrdavým postojem k lidskému životu. Podle znalců je u něj vyloučená i resocializace,“ dodal mluvčí.

Do herny s revolverem

Hrůzná událost se odehrála loni 20. května večer. Obžalovaný vešel do herny s revolverem za pasem. Tuto nelegálně drženou zbraň pak namířil na pracovnici herny se slovy: „Vážená, navalte dvacet tisíc, nebo jste mrtvá, to vám říkám já.“

Foto: Petr Marek, Právo

Adolf Hlubik u olomouckého vrchního soudu.

Žena na jeho požadavek nepřistoupila, peníze vydat odmítla a snažila se zjistit důvod, proč senior takto jedná. Pak uchopila zbraň, kterou držel Hlubik.

Ten s revolverem prudce trhl, a když se žena posadila do židle, ze vzdálenosti nepřesahující jeden metr ji střelil do hlavy. Střelnou zbraň poté schoval za pas a z místa odešel.

Těžce zraněnou ženu našel o několik desítek minut později příchozí návštěvník v bezvědomí na zemi za barovým pultem.

Měla vážné poškození mozku, kterému po deseti měsících v nemocnici podlehla. Hlubika kriminalisté zadrželi během tří hodin na vlakovém nádraží v Olomouci. Objevili i střelnou zbraň, kterou na útěku odhodil do křoví.

Do herny prý vraždit nešel, poslal jej tam tajemný hlas, ten mu prostřednictvím telepatie sdělil, že je tam žena, která mu dluží 20 tisíc korun.

Peníze měl podle hlasu následně předat někomu, kdo na něj bude čekat. Odměna měla činit pět tisíc korun. Než do herny vyrazil, dal si dvě piva a tři fernety.

Navrhnu zastřelenou na státní vyznamenání, prohlásil cynicky senior odsouzený na doživotí

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám