Hlavní obsah

Za vraždu bruntálské barmanky dostal číšník 14 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Čtrnáct nejlepších let svého života stráví za mřížemi dvacetiletý Tomáš Vereš, který letos 16. března nad ránem ubodal stejně starou barmanku v bruntálské herně Fénix Radku Trnčákovou.

Foto: archiv města

Celkový pohled na umístění Roškotova divadla v Husově ulici v Ústí nad Orlicí.

Článek

Přísný trest ostravský soud odůvodnil především značnou brutalitou útoku, během kterého servírka utrpěla devatenáct bodných ran do krku, hrudníku a břicha.

S barmankou byli kamarádi

"Zarážející rovněž je, že obžalovaný zneužil důvěry osoby, se kterou se velice dobře znal," řekla soudkyně Renata Gilová. Poukázala na to, že před útokem v prázdné provozovně se pohyboval za barovým pultem a na servírku nejprve zaútočil zezadu, takže je jasné, že od ní měl naprostou důvěru.

Vereš se s mladou servírkou, se kterou se znal asi pět let, nejprve pohádal a pak ji začal zezadu škrtit. "Silou velké intenzity ji desetkrát bodl do krku a devětkrát do horní části hrudníku," tvrdila obžaloba. Pak podle státního zástupce sebral z pultu číšnický flek, v němž bylo skoro 24 tisíc korun a utekl. K vraždě, k níž se Tomáš Vereš pod tíhou důkazů po několika hodinách přiznal, se ale dnes nehlásí.

Podle předsedkyně trestního senátu Verešovi přitížilo i předchozí odsouzení za krádež. "Polehčující okolnost jsme shledali pouze jednu jedinou, a to nízký věk odsouzeného," řekla soudkyně v odůvodnění rozsudku.

K vraždě se neznal

Argumenty Vereše, který přes své prvotní přiznání vraždu tvrdošíjně popíral, se během hlavního líčení podařilo zcela vyvrátit. Vereš například tvrdil, že v baru sice delší dobu popíjel, pak ale odešel. Po chvíli si uvědomil, že tam zapomněl cigarety, a vrátil se.

"Když jsem vešel dovnitř a podíval jsem se za barový pult, viděl jsem tam ležet Radku. Byla celá od krve. Já jsem s ní zatřásl, aby se probrala. Když jsem viděl, že nejeví žádné známky života, utekl jsem. Prostě jsem dostal strach," řekl obžalovaný.

Soudkyně ale takovou verzi vyloučila. "Kdyby tomu tak bylo, choval by se úplně jinak. Místo toho po činu šel domů, kde se vyspal. O tom, že v baru byl, se nezmínil ani před svoji matkou, ani před dalšími kamarády. Do doby, než si ho zavolala policie, o událostech s nikým nemluvil," dodala soudkyně.

Na zločin se připravoval

O tom, že takový zločin plánoval, navíc u soudu vypovědělo několik svědků. Ti tvrdili, že je Vereš přesvědčoval, aby si k finanční situaci přilepšili právě loupeží ve Fénixu. Přísný trest u soudu oplakal nejen odsouzený, ale i jeho matka, maminka zavražděné dívky a další lidé, převážně ženy z Bruntálu.

Nikdo ze zúčastněných nechtěl rozsudek komentovat. "Žádný trest mi moji dceru nevrátí, zůstala jsem úplně sama," řekla novinářům pouze matka zavražděné Radky.

Tragédie se odehrála jen dvanáct dní poté, co byla na benzínové stanici na Žlutém kopci podobným způsobem ubodána 49letá čerpadlářka. Obyvatelé malého okresního města pak začali nakupovat spreje, určené pro sebeobranu. Rozjitřenou náladu ve městě uklidnila až policie, která vraha bruntálské servírky zatkla několik desítek hodin po činu.

Z první vraždy čerpadlářky policie od května viní řidiče z povolání Josefa Kekeláka, který by měl stanout před soudem do konce roku.

Rozsudek nad Tomášem Verešem zatím není pravomocný, odsouzený se proti němu na místě odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Konečný verdikt by tak měl vynést Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám