Hlavní obsah

Družku zavraždil sekáčkem na maso, umírala desítky minut. Soud mu potvrdil 23 let

Aktualizováno

Sedmašedesátiletý Václav Špaček, který zavraždil svou družku sekáčkem na maso, stráví příštích 23 let za mřížemi. Špaček, který tvrdil, že se na smrti oba domluvili, ve středu neuspěl u pražského vrchního soudu se svým odvoláním proti verdiktu, který v lednu dostal od Krajského soudu v Pardubicích. Ten je tak pravomocný.

Obžalovaný Václav Špaček odchází z jednací síněVideo: Novinky

 
Článek

„Obžalovaný namítal, že jeho původní úmysl byl usmrtit oba dva na základě přání poškozené. Ale pak nenašel dostatek odvahy, aby usmrtil i sebe. Tato obhajoba byla vyvrácena,“ uvedl předseda odvolacího senátu Robert Fremr.

„Nikdy nedošlo k tomu, aby poškozená výslovně požádala obžalovaného, aby ji usmrtil,“ dodal soudce s odvoláním na lednový rozsudek, ve kterém soud mimo jiné poznamenal, že Špaček velice razantně pokračoval v útoku i poté, co se poškozená začala bránit.

„V závěru se ještě ujistil tím, že poškozenou rdousil,“ uzavřel Fremr s tím, že podmínky pro uložení výjimečného trestu byly naplněny.

V Lanškrouně ubil muž družku řeznickým sekáčkem. Prý aby nezůstala sama

Krimi

Soud zamítl odvolání jak Špačka, který žádal rozsudek zrušit a vrátit k doplnění dokazování, tak i odvolání státního zastupitelství, které pro Špačka žádalo ještě o dva roky vyšší trest.

Umírala desítky minut

Špaček si loni v dubnu připravil na družku kuchyňský sekáček na maso a gumové rukavice, aby mu sekáček nevyklouzl z ruky.

O čtrnáct let mladší ženu začal sekat, zatímco spala. Po prvním úderu se ale žena probudila a začala před Špačkem utíkat. Muž ji ale dostihl a dál ji sekal. Celkem ženě zasadil 20 sečných ran po celém těle.

Když se pak svalili na zem, popadl kuchyňský nůž a ženu ještě třikrát bodl do oblasti krku a ramene. Navrch ji pak ještě rdousil, dokud neztratila vědomí. Žena pak několik desítek minut krvácela, dokud nezemřela.

Poté jí postavil jakýsi oltář, kam dal její oblíbené věci, a přikryl ji její oblíbenou dekou. Po asi 14 hodinách si sbalil věci do vězení a šel se udat.

Domluvili jsme se na tom, hájil se

Špaček se hájil tím, že se s družkou oba domluvili na sebevraždě, respektive na tom, že ji nejdřív zabije a pak zabije sám sebe.

Jenže o sebevraždu se pak už nepokusil. Krajský soud navíc podotkl, že pokud poškozená před Špačkem utíkala, tak je to v kontradikci s jejím souhlasem.

Špaček se se ženou seznámil před devíti lety na ubytovně, po nějakém čase spolu začali bydlet. Postupem času ale soužití mělo daleko do ideálu. Oba byli alkoholici, což byla vedle financí další z příčin jejich čím dál častějších hádek.

Špačka pak postihla zdravotní příhoda a po propuštění z nemocnice s pitím přestal. Žena však pokračovala dál, přestala o sebe prý dbát, zanedbávala hygienu, nic ji nezajímalo, nic nedělala, což Špačkovi vadilo.

Špaček už byl v minulosti dvakrát trestaný kvůli hospodářské kriminalitě, jednou v roce 1986, podruhé v roce 2009. 

Když ho v roce 2013 po odpykání si půlky trestu pustili na svobodu, nikdo ho prý na Mostecku jako učitele nechtěl zaměstnat, a tak skončil na ubytovně, kde se potkal s poškozenou.

Jsem alkoholik. Muž soudu v Pardubicích přiznal, že zavraždil družku sekáčkem

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám