Hlavní obsah

Jiný by nepřežil. Muž za volantem nadýchal čtyři promile, místo výslechu se pak doma zpil ještě víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez alkoholu zřejmě nemůže být třiačtyřicetiletý řidič, kterého před několika dny kontrolovali policisté v Kopřivnici na Novojičínsku. Při silniční kontrole nadýchal téměř čtyři promile. Když pak měl jít po vystřízlivění na výslech, znovu se posilnil alkoholem a dechová zkouška naměřila přes šest promile.

Foto: Profimedia.cz

Alkohol tester připravený k použití. Ilustrační foto

Článek

O případu nepolepšitelného pijana informovala v úterý mluvčí policie Kateřina Kubzová.

„Policisté se rozhodli řidiče zkontrolovat, proto jej vyzvali k zastavení vozidla. Řidič na to však nereagoval a pokračoval plynulou jízdou ještě asi jeden kilometr, kde zastavil u jednoho z domů. První dechová zkouška vykázala hodnotu přes 2,70 promile, následující dvě zkoušky už bezmála 3,80 promile alkoholu v dechu,“ uvedla mluvčí.

Policisté muži zakázali další jízdu a zadrželi mu řidičský průkaz. „Uvedl, že v odpoledních hodinách vypil asi čtyři piva a večer, kdy si myslel, že už není pod vlivem alkoholu, si zajel na benzínku koupit další láhve,“ sdělila Kubzová.

Řidička v Mladé Boleslavi nabourala stojící BMW, nadýchala 5,8 promile

Krimi

Vzhledem k jeho podnapilosti si jej policisté předvolali na další den k podání vysvětlení. Muž se však na služebnu nedostavil a nezvedal ani telefon. Hlídka proto vyrazila do místa jeho bydliště, kde jej nalezla opět v opojeném stavu.

Šest promile bez známek zdravotních potíží

„Tentokrát muž nadýchal přes šest promile alkoholu v dechu. Dotyčný nejevil známky zdravotních potíží, byl proto ponechán doma v péči své matky,“ uvedla mluvčí s tím, že výslech se podařil až po pár dnech.

Policisté muži ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozí mu až rok vězení.

Takto vysoká hladina alkoholu v krvi pro většinu lidí představuje smrtelnou dávku. Už při pěti promile je úmrtnost zhruba padesátiprocentní.

Výsledek dechové zkoušky je třeba brát s rezervou zejména v případě, že k ní dojde krátce po konzumaci nápojů, protože může být výrazně ovlivněn zbytky alkoholických výparů v ústech. Důležitý je až následný rozbor krve.

Opilý dozorce smetl v Brně autem značky. Pak se soudil kvůli tomu, že dostal padáka na špatném papíře

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám