Hlavní obsah

Za utonutí chlapce na dětském táboře může zástupce hlavního vedoucího, potvrdil liberecký soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za utonutí šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu na Liberecku během tábora v létě roku 2020 je zodpovědný zástupce hlavního vedoucího. Verdikt libereckého okresního soudu potvrdil v úterý také krajský soud.

Foto: Michael Polák, Právo

Tomáš Mádr (vlevo) u soudu v Liberci v únoru 2023. Dalších soudních stání už se kvůli zájmu médií neúčastnil

Článek

Devětatřicetiletému Tomáši Mádrovi, který měl na letním táboře funkci zástupce hlavního vedoucího, uložil už vloni okresní soud za usmrcení z nedbalosti dva roky odnětí svobody s tříletým podmíněným odkladem. Mádr se proti verdiktu odvolal, krajský soud ale v úterý rozhodnutí okresního soudu potvrdil. Verdikt je pravomocný.

„Je faktem, že k úmrtí chlapce přispělo více příčin, ale tou hlavní bylo nedbalostní jednání obžalovaného,“ uvedl soudce František Jahůdka. „Byl to obžalovaný, kdo rozhodl, že se téměř celý tábor půjde koupat, věděl, o jaké koupaliště se jedná, věděl, jaké tam jsou podmínky. Neměl vůbec připustit, aby se děti pod jeho vedením na tom koupališti koupaly. Zásadně rezignoval na plnění svých povinností,“ uvedl také soudce.

Mádr se jednání soudu neúčastnil. Poslal omluvu, v níž svou nepřítomnost zdůvodnil tím, že se o jeho případ zajímají média a že ho publikované články poškodily. Už dříve ale odmítl, že by byl za utonutí chlapce odpovědný.

Mladík plavající vedle šlapadla zmizel pod hladinou. Našli ho mrtvého

Krimi

„Nezavinil jsem to já jako osoba přímo,“ napsal ve stručném prohlášení, které už vloni poslal jako svou závěrečnou řeč, když o případu rozhodoval ještě okresní soud. Kromě toho se omluvil chlapcově rodině a uvedl, že má doživotní následky a ponese si trauma celý život.

Osudný druhý den tábora

K tragédii došlo v létě 2020, už druhý den konání tábora, a to v době, kdy hlavní vedoucí odjel s jednou dívkou na vyšetření do nemocnice. Policie po vyšetřování dospěla k názoru, že za utonutí je kvůli zanedbání povinností zodpovědný právě Mádr, který byl v táborové hierarchii zástupcem hlavního vedoucího a programovým vedoucím a také tím, kdo měl od hlavního vedoucího převzít zodpovědnost za oddíl chlapců. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozilo až šest let vězení.

Chlapec, který ještě neuměl plavat a na tábor byl přihlášený jako neplavec, odešel osudného dne na českodubské koupaliště spolu se všemi ostatními dětmi z nedalekého tábora. Ve vodě si hrál na nafukovacím kruhu. Pak ho z něj podle svědectví jedné dívky a jednoho chlapce jiné děti odstrčily. „On spadl z kruhu, ponořil se pod vodu a pak už jsem ho neviděla,“ popsala policistům do spisu vyslýchaná dívka.

Obžalovanému Mádrovi přitížilo, že než k tonutí chlapce došlo, od koupaliště odešel na toaletu a ke kiosku, kde si objednal pivo. Vypít ho už nestačil, protože mezitím dívky vytáhly chlapcovo tělo z vody a vedoucí se mu pokoušeli poskytnout první pomoc. Chlapci už ale nepomohla ani resuscitace záchranářů, kteří na koupaliště přiletěli vrtulníkem.

Prezidentská amnestie

Mádr byl v minulosti již pravomocně podmínečně odsouzený, soud ale na něj musel pohlížet jako na netrestaného, neboť trest z roku 2012 zahladila prezidentská amnestie vyhlášená o rok později.

Za odpovědnost za utonutí chlapce měl původně také nahradit škodu zdravotní pojišťovně a chlapcovým prarodičům, kteří měli utonulého hocha v pěstounské péči - zaplatit měl po 700 tisících korunách. Tuto část rozsudku ale v úterý krajský soud zrušil a pojišťovnu i prarodiče odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních.

Šel na toaletu a pro pivo. Táborový vedoucí dostal za utonutí dítěte podmínku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám