Hlavní obsah

Mladíci skutečně napadli muže v Budějovicích kvůli duhové vlajce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Přestože původně policisté Novinkám potvrdili, že za prosincovým útokem na mladého muže s duhovou vlajkou v Českých Budějovicích nebyla nesnášenlivost vůči menšinám, v obvinění se píše, že mladíka napadli právě kvůli duhové vlajce. Policisté stíhají tři muže za výtržnictví a hrozí jim až dva roky vězení.

Foto: Sebastian Vošvrda

Muž po napadení v Českých Budějovicích uveřejnil fotky na sociálních sítích

Článek

„Vyšetřování neprokázalo, že motivem výtržnosti byla xenofobie nebo nesnášenlivost k jiné skupině obyvatel,“ sdělil Novinkám v úterý jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Ve čtvrtek pak upozornila Novinky advokátka napadeného muže, že podle usnesení o zahájení trestního stíhání je v něm přímo uvedeno, že motivem útoku pachatelů byla duhová vlajka. „Policie v tomto případě odvedla vynikající práci a skvěle popsala motiv útoku,“ sdělila advokátka Petra Naskosová. Upozornila, že kvalifikace trestného činu výtržnictví neznamená, že útok nemohl být veden homofobní pohnutkou.

Ministr Rakušan útok komentoval hned na začátku vyšetřování na síti X a volal po vysokých trestech. „V Českých Budějovicích napadli člověka kvůli duhové vlajce uvázané kolem krku. Lidé se bohužel vzájemně napadají z různých příčin, pokud je ale důvodem jiná sexuální orientace, rasa, barva pleti, politické vyznání, věk, pohlaví nebo jazyk, považuju to za zvlášť odsouzeníhodné,“ prohlásil Rakušan s tím, že on i hnutí STAN budou podporovat změnu zákoníku, která by zpřísnila tresty za takové útoky.

Incident se stal v sobotu 2. prosince kolem čtvrté hodiny ráno v centru města v Piaristické ulici. Napadený muž utrpěl zranění a byl převezen k ošetření do českobudějovické nemocnice.

Obětí tří útočníků byl Sebastian Vošvrda, který zdůrazňoval, že jej muži zmlátili právě kvůli duhové vlajce.

Hned po útoku se vyjádřil na sociálních sítích. „Zmlátit týpka za symbolické sdělení ohledně šancí pro všechny, je to nepřípustné a projev nízkého chování. Obecně se bojím, že tahle věc bude nevyslyšena. Se všeobecným trendem mít všude ultrapravicové politické strany nás nečeká nic dobrého. A já jen doufám, že to nějak znovu zvládneme. Avšak bojím se, bojím,“ konstatoval na síti muž.

Duhová vlajka je symbolem s historicky dlouhou tradicí a objevuje se v různých variantách v řadě kultur. Obecně bývala vždy symbolem mírových hnutí a v současnosti je nejvíc spojována s celosvětovou LGBTQ komunitou, která má sdružovat celou škálu sexuálních a genderových identit.

Mladíci v Praze vymlátili z fotbalového fanouška klubové fetiše

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám