Hlavní obsah

Za usmrcení dítěte vařící vodou 17 let

Právo, pok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOBĚSLAV

Šestadvacetiletého Filipa Matouška, který loni v prosinci podle obžaloby v Soběslavi usmrtil vařící sprchou dvacetiměsíčního syna své přítelkyně, poslal v pondělí trestní senát táborské pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích na 17 let do vězení se zvýšenou ostrahou.

Článek

Státní zástupkyně Alena Píchová Matouška obžalovala z toho, že loni 6. prosince v bytě své přítelkyně úmyslně chlapce osprchoval vodou o teplotě nejméně 83 stupňů Celsia, čímž mu způsobil těžké opařeniny na 65 procentech povrchu těla a následně nepřivolal lékařskou pomoc. Dítě našla jeho matka Lucie Marková až následující den v pět hodin ráno a zavolala pomoc. 8. prosince malý Daniel zemřel na popáleninovém centru vinohradské nemocnice.

Matoušek u soudu řekl, že lékaře nepřivolal protože se obával, že půjde do vězení. V té době byl totiž v podmínce za ozbrojenou loupež. V průběhu celé své výpovědi při zahájení hlavního líčení muž, v minulosti opakovaně léčený ze závislosti na drogách, alkoholu a hracích automatech, plakal a svého činu litoval. "Neměl jsem v úmyslu mu ublížit, co bych z toho měl. Měl jsem děti rád, i když nebyly moje. Neříkám, že jsem nevinný, ale nic z toho nebylo úmyslné," uvedl mimo jiné.

Dle jeho výpovědi hlídal v inkriminovaný den dvě děti své přítelkyně, která pracovala načerno jako barmanka v jednom z táborských nočních klubů. Kolem 23. hodiny sledoval v televizi fotbal. Malý Daniel plakal a on ho chtěl údajně uklidnit sprchou. Jednal prý v afektu a opilosti. Soud ale jeho verzi neuvěřil.

Daniel údajně mohl žít

"Věděl, že dítě má potrhanou kůži v důsledku popálení, uložil ho do postele a dítě bez jakékoli péče, zejména lékařské péče, nechal v postýlce a během celé noci si ho nevšímal," řekl při odůvodnění rozsudku předseda senátu Zdeněk Kučera. Dodal, že dítě už při sprchování zažívalo větší bolest než při jakémkoli mechanickém poranění. "Znalec připustil, že při okamžitém poskytnutí lékařské péče by existovala možnost záchrany dítěte. "On (Matoušek) jej ale nechal v bolestech bez pomoci ze strachu, že by šel do vězení," poznamenal Kučera.

Za příčinu smrti označil znalec z oboru soudního lékařství popáleninový šok takového rozsahu, že v době příjezdu záchranářů už chlapci nebylo pomoci. "Dítě muselo nesmírně trpět," zdůraznil předseda senátu.

"To mě můžete rovnou zabít," prohlásil Matoušek v okamžiku, kdy vyslechl verdikt. Následujících zhruba 45 minut, kdy Kučera odůvodňoval rozsudek plakal. "Stejně si to hodím," řekl novinářům při odchodu ze soudní síně.

Rozsudek ale zatím není pravomocný. Obžalovaný si totiž ponechal lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám