Hlavní obsah

Za uříznuté varle sadistický kněz do vězení nepůjde, musí se ale léčit

Za uříznutí varlete muži z Chebska během bizarních sexuálních hrátek nakonec kněz ze želivského kláštera premonstrátů Tomáš Plavnický do vězení nepůjde. Podmíněný trest za neoprávněné odebrání orgánu si 36letý duchovní, který podle znalců trpí sadistickou a nekrofilní úchylkou, vyjednal se státním zástupcem a Krajský soud v Plzni ve středu dohodu schválil. Její součástí je ale povinné psychiatrické léčení ústavní formou.

Obžalovaný kněz u soudu (poslední muž v modré kravatě). Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Muž dostal trest tři roky s podmíněným odkladem na 4 roky a ochrannou sexuologickou léčbu ústavní formou.

„Obžalovaný je vinen, že po předchozí domluvě přijel do bydliště poškozeného za účelem sadomasochistických sexuálních praktik. Poté poškozenému, který se svlékl do naha, provedl řez, kterým mu odebral levé varle,“ uvedla ve středu předsedkyně senátu Lucie Bočková.

Případ se odehrál loni v srpnu. Plavnický tvrdí, že jednal na přání poškozeného a s jeho aktivní spoluúčastí.

„Zpočátku to bylo povrchové řezání. Když v oblasti genitálií vznikla rána, vložil si do ní poškozený prst a pořád mluvil o tom, že chce varle pryč. Potom docházelo k dalšímu společnému řezání. Jestli si varle uřízl sám, nebo jsem to udělal já, si již nepamatuji. Nástroje jsme používali oba dva,“ vypověděl duchovní před soudcem, který rozhodoval letos v únoru o jeho vzetí do vazby.

Ve své výpovědi kněz také přiznal, že je homosexuál, ale popřel, že by ho vzrušovaly sadistické praktiky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný kněz u soudu

Skutečnost, že ve svém profilu na speciální internetové seznamce o sobě uváděl, že je sadista, který má rád krev a násilí, vysvětloval tím, že měl touhu porozumět ostatním lidem, proč takové praktiky vyhledávají. Na profilu vystupoval pod přezdívkou.

Kněz, který uřízl muži z Karlovarska varle, se dobrovolně léčí

Domácí

„Lákaly mě jejich životní příběhy,“ tvrdil kněz. A právě proto prý také zareagoval na příspěvek poškozeného, který hledal někoho sadisticky zaměřeného, kdo by mu provedl kastraci varlete.

Podle závěru znalců je ale kněz sexuálním sadistou s náznakem možné nekrofilie, který dlouhodobě žije v rozporu se zásadami své profese. „Jeho jednání bylo motivované sexuální touhou. Vzrušuje ho působení bolesti na sexuálních objektech. Vzhledem k poruše osobnosti je náprava nejistá,“ uvádějí odborníci. Zároveň upozorňují, že jeho pobyt na svobodě je s ohledem na stanovenou diagnózu nebezpečný.

Našli stovku skalpelů

Znalci dále upozornili, že obžalovaný vikář prožívá morální dilemata. „Je si vědom toho, že jeho životní styl je v rozporu s požadavky církve, k samotné události ale nemá žádné výčitky svědomí. Vnímá to jako výsledek vzájemné dohody,“ stojí v posudku.

Při domovní prohlídce našli detektivové u obviněného v klášteře krabici s více než stovkou skalpelů a dalších chirurgických nástrojů, desítky injekčních stříkaček, gumových rukavic a několik litrů dezinfekce.

Dále pak papírky s různými poznámkami jako „rychlé uspokojení se vzrušením – hodně nebezpečné“ nebo „posouvání hranic“ či „hrdinství bez hranic“.

Poškozený odmítl, že by šlo o dobrovolné uříznutí varlete. Tvrdil, že si s Plavnickým původně dohodl implantaci piercingu do podkoží penisu. Pak mu prý kněz dal vypít nějaký nápoj, po kterém ztratil vědomí, a když se probral, všiml si stehů pod penisem.

To, že nemá varle, zjistili prý až v nemocnici, kam ho za tři dny po zákroku převezla záchranka kvůli hnisající ráně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám