Hlavní obsah

Kněz, který uřízl muži z Karlovarska varle, se dobrovolně léčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolně podstoupit sexuologickou léčbu se podle zjištění Práva rozhodl kněz z Vysočiny, kterého policie v únoru obvinila z toho, že při sadistických hrátkách zaživa uřízl muži z Karlovarska varle a vážně ho přitom poranil. V současné době je umístěn v ústavním zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nastoupil do ochranné léčby, kde je pod dohledem odborníků. V klášteře tedy nebydlí, a tudíž se nezapojuje do žádné církevní nebo jiné služby,“ potvrdil v pátek Právu nadřízený obviněného vikáře.

Připomněl, že po zahájení trestního stíhání byl duchovní s okamžitou platností suspendován.

„Celý případ sledujeme a v případě potřeby zareagujeme. Až do pravomocného rozhodnutí soudu nebudeme a z povahy věci ani nemůžeme zasahovat dalšími vyjádřeními do probíhajícího vyšetřování. Za sebe mohu pouze opakovat, že nám je to upřímně líto a mrzí nás jakékoliv pohoršení nebo narušení důvěry, které tento případ způsobil,“ dodal církevní hodnostář.

Zaručila dohled

Policie stíhá vikáře pro trestný čin neoprávněného odebrání tkání a orgánů. Soud ho propustil ze zadržení mj. i na základě záruky církve, která slíbila, že na něj dohlédne.

Podle státního zástupce, který má případ na starosti, čekají nyní vyšetřovatelé na výsledky znaleckého zkoumání obviněného. Chtějí znát odpověď na klíčovou otázku, a to zda kněz trpí sexuální deviací.

Je pod dohledem odborníků. V klášteře nebydlí, nezapojuje se do žádné církevní služby nadřízený obviněného

„O tom, že nastoupil sexuologickou léčbu, víme. Není ale nikým nařízená, jedná se tedy o dobrovolné rozhodnutí obviněného,“ upozornil žalobce.

Stíhaný vikář se dostal do kontaktu s poškozeným přes internet v komunitě lidí, kteří vyznávají extrémní sadismus k dosažení sexuálního uspokojení.

V Kanadě prodávají kostely, církev nemá peníze pro oběti zneužívání

Amerika

„Po vzájemné domluvě za ním přijel do jeho bytu v Chebu, kde mu uřízl jedno varle bez jakékoliv anestezie,“ uvedl zdroj obeznámený s případem. A právě krutá bolest měla být účelem naplnění touhy u obou mužů.

Jenže rána po chirurgickém řezu se u poškozeného zanítila, a musel proto vyhledat zdravotnickou pomoc. Do karlovarské nemocnice přišel s rozsáhlým zánětem v rozkroku.

„Lékaři při ošetření zjistili, že hnisavá rána souvisí s neodborným odstraněním části jeho genitálií, a oznámili to kriminálce,“ uvedl zdroj z nemocnice.

Obviněný kněz se během výslechu částečně k činu doznal. Tvrdil, že u zákroku byl jen přítomen, ale neprováděl ho. Další důkazy detektivové zajistili při domovní prohlídce v klášteře, mělo se jednat například o chirurgické nástroje.

Církev čeká na konec šetření

Církev krátce po zveřejnění případu vydala prohlášení, ve kterém poukázala na to, že kněz nebyl obviněn ze žádného trestného činu proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti.

Papež se omluvil za utrpení dětí v bývalých církevních školách v Kanadě

Zahraniční

„Nemůžeme obvinění našeho spolubratra ani potvrdit, ani vyvrátit a musíme čekat, až orgány činné v trestním řízení dokončí vyšetřování. Na základě jeho výsledků jsme připraveni vyvodit důsledky. Pokud by se obvinění potvrdilo, proběhne vedle světského také církevní proces. V tomto případě bychom také chtěli poskytnout podporu obviněnému spolubratrovi, aby byl schopen nést důsledky svého jednání a jít cestou pokání,“ reagovala církev s tím, že pokud by se vina neprokázala, je připravena být mu oporou při návratu do normálního života.

Reklama

Výběr článků

Načítám