Hlavní obsah

Za únos kojence stráví žena rok ve vězení

– Praha • Aktualizováno
Novinky, lsi

K jednoročnímu pobytu za mřížemi byla v pátek u Obvodního soudu pro Prahu 5 odsouzena Hana Navrátilová, která v létě loňského roku unesla v motolské nemocnici tříměsíčního kojence. Ke svému činu se u soudu přiznala.

Foto: Lukáš Silný, Právo

Hana Navrátilová u soudu

Článek

Státní zástupkyně obvinila Navrátilovou z únosu. Čtyřiatřicetiletá žena, která svůj čin spáchala v době, kdy byla ve výkonu čtyřletého podmíněného trestu, hned v úvodu své výpovědi přijala žalobu v plném rozsahu a k únosu kojence se přiznala.

„Je mi to moc líto, jednala jsem zkratovitě a neuvědomovala jsem si, co přesně dělám, dítěti bych však v žádném případě neublížila,“ uvedla u soudu Navrátilová.

Jako svoji motivaci k činu uvedla, že svému příteli slíbila, že bude mít miminko. Přítel ji pravidelně v nemocnicích navštěvoval. „Vždy, když jsem řekl, že bych chtěl dítě vidět, sdělila mi, že je nemocné,“ uvedl u soudu přítel Navrátilové.

Soudní znalkyně z oboru psychiatrie uvedla, že Navrátilová trpí smíšenou poruchou osobnosti. „Smíšená porucha osobnosti je stav, kdy temperament a osobnostní rysy jsou patologického charakteru, nicméně není to chorobná abnormalita a nemá vliv na ovládací schopnosti,“ uvedla znalkyně s tím, že žena může často předstírat lítost a dělat ze sebe oběť.

U soudu byly rovněž přehrány záběry z únosu, na kterých bylo jasně patrné, že žena s dítětem v náručí chodí po nemocnici.

Jeden rok vězení 

S přihlédnutím na předchozí trestnou činnost a s ohledem na předložené důkazy navrhla státní zástupkyně Navrátilové souhrnný trest v době trvání dvou let nepodmíněně. „Myslím si, že pouhé prodloužení podmínky není dostačující,“ řekla při závěrečné řeči.

Soudkyně Kateřina Ctiborová nakonec uložila ženě za únos kojence jednoletý trest odnětí svobody ve věznici s dozorem. Trest nakonec není souhrnný. Tím, že trest spáchala v době výkonu podmínky, se bude soud ještě zabývat. Rozsudek zatím není pravomocný a jak státní zástupkyně, tak odsouzená Navrátilová si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Případ se odehrál 31. července minulého roku. Navrátilová tehdy v nemocnici přesvědčila matku dvou dětí, že jí pohlídá kojence v kočárku, zatímco bude s druhým na vyšetření. Policii trvalo dopadení ženy přibližně šest minut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám