Hlavní obsah

Za ubodání dcerky a pokus o vraždu syna potvrdil matce soud 22 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastní tříletou dceru ubodala, syn se štěstím přežil. Vrchní soud v Praze osmadvacetileté ženě z Karlových Varů potvrdil výjimečný, 22 let dlouhý trest. Soud zamítl ženino odvolání, ve kterém napadala závěry znalců o své příčetnosti, právní kvalifikaci nebo délku trestu. Verdikt je pravomocný.

Žena odsouzená za vraždu dcery a pokus o vraždu synaVideo: Novinky

 
Článek

Odvolací soud námitky obhajoby stran příčetnosti s odkazem na znalecký posudek odmítl.

„Nespokojenost jedné z procesních stran se závěry posudku neznamená jeho vadnost,“ poznamenal předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. „Vrchní soud se se skutkovými závěry nalézacího soudu ztotožňuje. (…) Obžalovaná je za předmětný skutek plně odpovědná,“ pokračoval soudce.

Odvolací soud odmítl i námitky ohledně právní kvalifikace, podle obou soudů šlo o vraždu s rozmyslem. „Obžalovaná měla nad svým jednáním vyšší míru racionální kontroly,“ uvedl Zelenka.

Ani trest podle odvolacího soudu není nepřiměřeně přísný. „Výjimečný trest odnětí svobody v délce dvaadvaceti let je trestem přísným, nikoliv však trestem nezákonným či nepřiměřeným,“ smetl ze stolu odvolání Zelenka.

Obhájce obžalované v odvolání tvrdil, že plzeňský krajský soud chybně vyhodnotil příčetnost obžalované. Podle znalců měla žena rozpoznávací i ovládací schopnosti plně zachovalé. Podle obhájce se čin stal chvíli po konci šestinedělí obžalované, takže prý mohla být částečně ovlivněná laktační psychózou. Podle obhájce žena trpí duševní poruchou, která jí prý znemožňuje vidět svět reálně. Znalci u ženy na základě vyšetření ale zjistili pouze histrionskou poruchu osobnosti, která na příčetnost neměla vliv.

Zabila tříletou dceru a chtěla usmrtit i syna. Dostala 22 let

Krimi

Podle obhájce je i 22letý trest nepřiměřeně přísný. „Z právního hlediska nevidím ani jeden důvod pro uložení výjimečného trestu,“ prohlásil advokát, byť dodal, že z hlediska lidského ano.

Soudu navrhoval buď čin překvalifikovat na zabití, nebo rozsudek zrušit a vrátit případ k doplnění dokazování.

Žena ubodala k smrti svou tříletou dceru loni v květnu v Karlových Varech. Holčičce zasadila devět ran do krku 34 cm dlouhým kuchyňským nožem. Dívka na místě zemřela. Poté se vrhla na o dva roky staršího syna, kterého bodla pětkrát. Chlapeček měl štěstí a život mu zachránili v nemocnici. Svědkem v podstatě nepochopitelné tragédie byl i dvouměsíční syn obžalované, toho ovšem žena ušetřila. Údajně pak chtěla obrátit nůž i proti sobě, do bytu ale v tu chvíli přišla jeho majitelka.

Těsně před vražděním žena vyhnala z bytu svého partnera a otce dětí s tím, že potřebuje klid na uklízení.

Ženu v Plzni soudí za brutální útok na děti. Jedno ubodala, druhé těžce zranila

Krimi

K činu se žena přiznala, tvrdí ale, že děti nechtěla zabít. Prý zpanikařila. „Udělala jsem to já. Způsob popsaný v obžalobě souhlasí. Děti jsem ale nechtěla usmrtit. Nechci se omlouvat. Byla jsem v hrozném stresu, zejména tou výpovědí z bytu. Nevěděla jsem, jak situaci řešit. Chtěla jsem všechno ukončit,“ prohlásila u hlavního líčení žena.

K činu došlo v den, kdy se měla žena s dětmi z bytu vystěhovat kvůli dluhu na nájemném. „Měli jsme dluhy, které se nám nedařilo splácet. S partnerem to nefungovalo. Bylo toho moc najednou. Každé ráno jsem se budila s tím, co zase bude. Neměla jsem žádnou oporu,“ obhajovala se žena.

Pozůstalým má žena vyplatit na 1,5 milionu odškodného.

Reklama

Výběr článků

Načítám