Hlavní obsah

Ženu v Plzni soudí za brutální útok na děti. Jedno ubodala, druhé těžce zranila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

V den, kdy se kvůli dluhu na nájemném měla vystěhovat z bytu, vzala podle obžaloby kuchyňský nůž a ubodala s ním tříletou dceru a těžce zranila o dva roky staršího syna. Za brutální vraždu stanula 28letá žena z Karlových Varů v úterý před Krajským soudem v Plzni. Státní zástupce Jiří Richtr pro ni navrhuje výjimečný trest 22 let vězení. Žena čin soudu přiznala, podle svých slov ale nechtěla zabíjet.

Žena obžalovaná z brutálního útoku na své dětiVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Žena před soudem vypovídala a k činu se přiznala, odmítla ale záměr zabíjet, podle svých slov zpanikařila.

„Udělala jsem to já. Způsob popsaný v obžalobě souhlasí. Děti jsem ale nechtěla usmrtit. Nechci se omlouvat. Byla jsem v hrozném stresu, zejména tou výpovědí z bytu. Byla jsem v panice a nevěděla, jak situaci řešit. Chtěla jsem všechno ukončit,“ řekla obžalovaná s tím, že si pamatuje vše, co se v bytě stalo.

Držela jsem je za ruku a utěšovala, že se zase všichni sejdeme. Chtěla jsem zabít i sebe.
obžalovaná matka

„Necítím se ale dost silná, abych to tady popisovala. Svoje děti jsem vždycky milovala, nikdy jsem se k nim nechovala zle ani agresivně. Chtěla jsem jim dát vždycky to nejlepší. Neudělala jsem to úmyslně, abych jim ublížila. Nedokážu říct, proč se to stalo. Chtěla jsem děti chránit, protože jsem nevěděla, co se bude dál dít, že nebudou mít co jíst. Určitě to nebylo tak, že se mi děti nehodí, tak je zabiju,“ pokračovala obžalovaná se slzami v očích.

První podle jejích slov napadla syna a pak dceru. „Držela jsem je za ruku a utěšovala, že se zase všichni sejdeme. Chtěla jsem zabít i sebe, ale pak tam přišla majitelka bytu,“ vzlykala matka.

Poukázala na problémy, které se jí nedařilo řešit. „Měli jsme dluhy, které se nám nedařilo splácet. S partnerem to nefungovalo. Bylo toho moc najednou. Každé ráno jsem se budila s tím, co zase bude. Neměla jsem žádnou oporu,“ obhajovala se obžalovaná žena.

V bytě byly tři děti

Tragédie se stala v jednom z bytů panelákového domu v městské části Doubí. Podle vyšetřovatelů obžalovaná nejdřív napadla dceru. „Nejprve zasadila nejméně devět ran do krku tříleté dceři a poté pětkrát do stejného místa bodla pětiletého chlapečka,“ popsal útok žalobce Richtr.

V bytě byl ještě dvouměsíční kojenec, kterému ale žena nijak neublížila. Holčička zemřela na místě, jejího bratra v kritickém stavu vezli záchranáři do nemocnice. Lékařům se ho nakonec podařilo udržet při životě.

Obviněná dříve před policií odmítla vypovídat, nebylo tak zcela zřejmé, proč na děti brutálně zaútočila. „Lze se tak jen domnívat, že se sešlo více proměnných v jedné době, a to v podobě výpovědi z nájmu, exekucí či neuspořádaného rodinného života, které vyústily v jednání obviněné,“ napsal státní zástupce v obžalobě.

Podle vyjádření znalců nešlo u obviněné ženy i přes její problematickou osobnost tak závažnou agresi předjímat. Z jejich posudku plyne, že dotyčná netrpí žádnou vážnou duševní poruchou. Jako možnou pohnutku jejího jednání vysvětlují pocit bezvýchodnosti, osobní krize, bezradnosti a nepochopení.

Vražda dítěte v Karlových VarechVideo: Policie ČR

„Motivaci lze hledat v neschopnosti najít realistické řešení v tíživé osobní situaci a vyslat směrem k okolí signál, že takto trpět už dál nelze. Není primárně osobou s rysy agresivity. Sice pocity viny prožívá, ale více cítí osobní křivdu, selhávání druhých a vlastní ublíženectví,“ konstatovali znalci.

Policie zadržela matku přímo na místě. Pomoc zavolala majitelka bytu. Ta ženě přišla předat k podpisu výpověď z bytu, protože řádně neplatila nájemné.

Vražda dítěte v Karlových Varech: Matku obvinili, hrozí jí až výjimečný trest

Krimi

„Byly jsme předem domluvené, že za ní přijdu. Zvonila jsem, ale nikdo nereagoval. Protože za dveřmi byl slyšet dětský pláč, požádala jsem manžela, aby otevřel byt. Když jsme vešli do ložnice, všimla jsem si nejprve malého miminka na zemi pod oknem. Pak jsem uviděla ležet na manželské posteli chroptící dítě. Kousek od něho seděla žena, která byla skloněná nad dalším dítětem a vedle sebe měla položený velký nůž od krve,“ popisovala svědkyně hororovou scénu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Žena obžalovaná z brutálního útoku na své děti

Okamžitě začala křičet, co se stalo. „Žena neodpovídala a ani se nepohnula. Protože jsme se báli toho nože, vyběhli jsme z bytu a zavolali na tísňovou linku,“ dodala majitelka bytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám