Hlavní obsah

Za ubodání a ukopání faráře padlo definitivně 17 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil výjimečný trest 17 let pro Rudolfa Šamka, vraha třebenického faráře. Starého muže loni v září ubodal a ukopal kvůli penězům.

Článek

Vrchní soud Šamkovi jen potvrdil trest, který mu udělil Krajský soud v Ústí nad Labem v březnu. Jeho 15letý komplic tehdy dostal 8,5 roku.

"Trest na samé spodní hranici výjimečné sazby je v tomto případě spíše výjimečně mírný než výjimečně přísný," prohlásil soudce Jiří Lněnička. Poukázal přitom především na to, že Šamko se svým 15letým komplicem zavraždili pro peníze starého a bezmocného člověka, navíc duchovního.

"To se v civilizovaném světě považuje za zvláště zavrženíhodné. Farář navíc umíral v krutých bolestech, útok byl dlouhý a značně brutální," připomněl Lněnička.

Utíkal na hranice

Policisté vypátrali podezřelou dvojici několik dnů po vraždě. Oba se přiznali. Z policejního vyšetřování vyplývá, že si chtěli z fary odnést peníze. Když je farář přistihl, usmrtili ho a založili požár, aby zahladili stopy.

Rudolf Šamko byl zadržen na česko-rakouském hraničním přechodu Valtice-Schrattenberg. "Muž byl dopaden ve chvíli, kdy se podezřele procházel nedaleko přechodu," řekla jihomoravská policejní mluvčí Soňa Woffová. "Choval se tak, jakoby se chtěl vyhnout hraniční kontrole. Na území Rakouska ale nevstoupil," dodala mluvčí.

Šamko má za sebou bohatou kriminální minulost, kdy se dopouštěl především krádeží a vloupání.

Útok byl brutální

Pitva prokázala, že útok na faráře byl brutální. Kubíček byl surově ukopán a navíc ještě pobodán a podle lékařů umíral v krutých bolestech. Farář prý už dříve žádal radnici i policii o ochranu. V Třebenicích, kde žije 1 700 lidí, není ani policejní služebna.

O mladistvém nesmí podle předpisů nikdo zveřejnit žádné informace, podle kterých by se dal identifikovat. Letos 11. září bude na budově třebenické radnice faráři Kubíčkovi odhalena pamětní deska a busta, jejimž autorem je litoměřický sochař Libor Pisklák.

Reklama

Související články

Šamko se přiznal k vraždě faráře

26letý Rudolf Šamko, kterého v úterý na základě celostátního pátrání zadržela policie na hranicích s Rakouskem, byl ve středu obviněn ze sobotní vraždy faráře...

Výběr článků

Načítám