Hlavní obsah

Za ubití příbuzné tyčí půjde mladík na osm let za mříže

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Pozdní lítost třiadvacetiletého Martina Havrdy z Čisté, části Černého Dolu v Krkonoších, bohužel už nevrátí život jeho 66leté blízké příbuzné. Za její vraždu byl ve středu odsouzen u Krajského soudu v Hradci Králové k osmi letům vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Martin Havrda přijal osmiletý trest.

Článek

Ve prospěch obžalovaného hovořilo několik polehčujících okolností, včetně doznání, upřímné lítosti i reálné šance na jeho resocializaci.

„Soud věří, že obžalovaný bude mít problém sám se sebou, vyrovnat se s tím, co způsobil milované osobě. Na druhou stranu nelze přehlédnout, že se dopustil činu s fatálním následkem, který nelze odčinit,“ uvedla předsedkyně senátu Anna Bímová.

Jestliže zdravý mladý člověk průměrné inteligence vztyčí tvrzenou umělohmotnou tyč proti hlavě jiné osoby, tak přinejmenším musí být srozuměn, že tuto osobu může zabít.
soudkyně

Zatímco obžalovaný trest přijal a vzdal se práva odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. „Vzhledem k tomu, že výše trestu je mírně nižší, než jsem požadovala, ponechala jsem si lhůtu pro podání odvolání. O jeho podání či nepodání se rozhodnu po obdržení odůvodnění rozsudku,“ vysvětlila státní zástupkyně Lenka Faltusová, která požadovala trest na úrovni spodní hranice zákonné sazby, která je 10 až 18 let. Rozsudek proto není dosud pravomocný.

Soudní znalci, kteří se v průběhu hlavního líčení vyjadřovali k duševnímu zdraví obžalovaného, potvrdili, že jednal v nezvládnutelném afektu v kombinaci s intoxikací alkoholem a marihuanou, na kterých byl v té době závislý.

„Jeho rozpoznávací schopnosti ale byly zachované. Jestliže zdravý mladý člověk průměrné inteligence vztyčí tvrzenou umělohmotnou tyč proti hlavě jiné osoby, tak přinejmenším musí být srozuměn, že tuto osobu může zabít,“ vysvětlila předsedkyně senátu Anna Bímová.

Žena ho vychovávala 

Havrda žil se svou obětí několik let v jedné domácnosti, žena ho od jeho 15 let vychovávala. Prakticky bezproblémové soužití se zdramatizovalo loni v listopadu, kdy ztroskotal Havrdův vztah s přítelkyní, byl bez zaměstnání a situaci absolutně nezvládl. Začal pít alkohol, denně kouřil marihuanu.

Když mu příbuzná styl života vytkla, zbil ji tyčí tak, že na místě zemřela. Uštědřil jí minimálně pět ran do hlavy. Žena následně zemřela na rozsáhlé poranění hlavy. Po útoku přetáhl Havrda mrtvé tělo do ložnice, kde ho přikryl přehozem na gauč a igelitem. Zde ji po dvou dnech našli přivolaní hasiči.

Obžalovaný mezitím utekl z bytu a se 40 tisíci korunami vybranými z kreditních karet oběti prchal do Hradce Králové a poté do Prahy. Tam ho 1. prosince policisté dopadli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám