Hlavní obsah

Za týrání tříměsíčních dívek dostal otec 4,5 roku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Brutální násilí na dvou tříměsíčních holčičkách potrestal v pátek plzeňský soud. Jejich pětadvacetiletý otec Ladislav Koky dostal za úmyslné ublížení na zdraví a týrání trest 4,5 roku vězení. Současně se musí podrobit léčbě závislosti na drogách a zaplatit stovky tisíc korun pojišťovně za léčení dětí.

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný. Muž podle obžaloby děvčátka opakovaně fyzicky napadal, klepal jim hlavou o pevnou podložku, třásl s nimi a do jídla jim přidával lék na uklidnění. Podle soudu může za to, že děti skončily loni v březnu s mnohačetnými zlomeninami, poraněním lebky a dalšími těžkými zraněními v nemocnici.

Obě dívky mají trvalé následky, jedna z holčiček je těžce neurologicky postižená a její levá mozková hemisféra neobsahuje ani část zdravé tkáně. Muž se léčí ze závislosti na heroinu. "Vývoj u ní ustal. Ve věku současných 15 měsíců pouze leží, točí se na bok. Trpí poúrazovou epilepsií, má poškozen zrak," uvedla soudkyně Ivana Růžičková.

Muž, který dosud nikde nepracoval, se léčí z dlouhodobé závislosti na heroinu. S obžalobou nesouhlasil. Popřel svoji dřívější výpověď, ve které se k násilí přiznal. Kromě dvojčat, jež skončila v ústavu a byla připravena k adopci, má ještě další tři děti.

Za brutální násilí Kokymu hrozilo až pětileté vězení. Polehčila mu beztrestnost, jeho společenskou nebezpečnost naopak zvýšil následek i okolnosti případu. "Těžkého ublížení na zdraví se dopustil na svých dětech, novorozencích, bezbranných objektech, krátce po propuštění z nemocnice," dodala Růžičková.

Trest 4,5 roku se blíží k horní hranici trestní sazby a je podle jejích slov přísný. Odpykat by si ho může v mírnějším typu věznice - s dozorem. Páteční rozhodnutí odmítl komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám