Hlavní obsah

Za teror na Ukrajině potvrdil soud „Begemotovi“ Urbánkovi 20 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jiřímu Urbánkovi (48), známému též jako „Begemot“, potvrdil ve čtvrtek pražský vrchní soud dvacetiletý trest vězení za teroristický útok a účast na teroristické skupině. Urbánek, který se aktivně zapojil do bojů na východě Ukrajiny na straně proruských separatistů, konkrétně v armádě Doněcké lidové republiky, tak neuspěl s odvoláním. Na sociální sítí Urbánek prohlásil, že je nevinný.

Foto: Policie ČR

Uprchlý recidivista Jiří Urbánek.

Článek

„Chtěl bych říct, že terorismus a s ním spojené projevy ohrožují nejenom životy lidí a společenská zřízení, ale i samotnou podstatu lidské civilizace, z tohoto důvodu také jsou nastaveny sazby v trestním zákoníku,“ vzal si úvodem odůvodnění zamítavého rozhodnutí slovo předseda odvolacího senátu Jan Sváček.

„Bohužel jsou pořád politické systémy, pro které jsou takové projevy terorismu výhodné, nebo dokonce požadované, a bohužel pořád jsou i jednotlivci, kteří jsou schopni a ochotni tyto nechutné představy naplňovat,“ dodal.

Pak už senát přistoupil k samotnému odůvodnění.

Čech bojoval na Ukrajině, doma dostal 20 let za terorismus

Krimi

„Zcela jednoznačně se dnes potvrdilo že to, co uvádí obžalovaný (v příspěvcích na sociálních sítích – pozn. red.), naprosto sedí,“ uvedl soudce zpravodaj Alexandr Károlyi.

„Bez pochyb bylo prokázáno, kde se zdržoval, v jakém období, kde bojoval, v řadách jakých jednotek... Jednoznačně se prokázalo, že bojů se pan obžalovaný účastnil aktivně,“ dodal soudce.

Místo 20 let vězení jen šest. Soud mladíkovi uvěřil, že na Ukrajině „válčil v kuchyni“

Krimi

Károlyi se také pozastavil nad výší trestu, který by podle senátu mohl být i vyšší. „S ohledem na to zapojení obžalovaného, dlouhodobost i charakter toho, co se tam odehrávalo, ten trest mohl být i přísnější než těch dvacet let, my ho považujeme za spíše mírný,“ řekl Károlyi.

Urbánek odjel v roce 2015 přes Kypr na východ Ukrajiny, kde se nechal vyzbrojit a vystrojit proruskými separatisty. Poté se podílel na plnění různých úkolů jako strážní služba či vykopávání zákopů. Posléze se však účastnil se zbraní v ruce akcí vojenských jednotek tzv. Doněcké lidové republiky (DLR), a to nejméně do roku 2018.

Bývalý český voják dostal 21 let za terorismus na Ukrajině

Krimi

Urbánek se svou aktivitou na straně separatistů chlubil na sociálních sítích. Jeho příspěvky také posloužily znalcům, kteří díky Urbánkovým fotografiím dokázali celkem přesně jeho polohu.

Kromě Urbánkových příspěvků soudu jako důkaz posloužily i výpovědi svědků, resp. jejich podání vysvětlení na policii. Podle nich Urbánek jel na Ukrajinu především vydělávat. „Bylo vidět, že je na prachy a je tam pro peníze. Mluvil o tom, že až skončí, bude podnikat,“ uvedl jeden ze svědků, který se s Urbánkem na Ukrajině setkal. „To, že jsou to násilníci a zloději, mi vlastně řekli, vůbec se tím netajili,“ doplnil. Urbánkova matka u soudu uvedla, že její syn si po celé republice půjčoval peníze, které však nevracel.

Urbánek byl v minulosti v České republice celkem třináctkrát souzen, povětšinou za majetkovou trestnou činnost, vykrádání aut a podobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám