Hlavní obsah

Za surové ubití prostitutky dostal muž 17,5 roku vězení. Znásilnění se neprokázalo

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Za loňskou surovou vraždu prostitutky v Teplicích dostal v pátek od Krajského soudu v Ústí nad Labem 29letý Andrii Matsola z Ukrajiny trest ve výši 17,5 roku vězení. Mladou ženu surově ubil kamenem. Podle obžaloby ji měl i znásilnit, podle soudu ale pro to nebyl dostatek důkazů. Krom vraždy byl uznán vinným i z výtržnictví. Rozsudek není pravomocný, muž se sice práva na odvolání vzdal, na místě se ale odvolal státní zástupce.

Andrii Matsola u Krajského soudu v Ústí nad LabemVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Tělo ženy bylo nalezeno loni 12. prosince ráno v Nákladní ulici nedaleko firmy na ruční mytí aut. Ulice je nechvalně známá tím, že se v ní často pohybují prostitutky. Útok pachatele byl dokonce zachycen jednou z kamer, ale v takovém rozlišení, které kriminalistům v jeho identifikaci nepomohlo. Podle soudu lze ale z tohoto důkazu jednoznačně prokázat první napadení ženy, za které ho soud uznal vinným z výtržnictví.

S první prostitutkou, na kterou narazil, se muž nedohodl, pak měl pohlavní styk s další a až poté narazil na oběť. S tou si prý dohodl sex za 300 korun. Prostitutka po něm ale chtěla ještě další peníze. Podle soudu ji nejprve napadl několika údery rukou a pak ji odvlekl za billboard, kde s ní měl pohlavní styk. Poté ji napadl kamenem a způsobil jí devastující poranění hlavy. V důsledku úderů poškozená na místě zemřela. „Způsob splňuje všechny znaky zvlášť surově spáchaného činu,“ řekl předseda senátu Roman Felzmann.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Andrii Matsola u Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Matsola byl v Česku teprve zhruba 14 dní. Vraždu u soudu přiznal, že by ženu znásilnil, to popřel. Znásilnění se podle soudu jednoznačně prokázat nepodařilo. „Otázka přímé souvislosti mezi napadením a pohlavním stykem je sporná, žádný důkaz ji nepodporuje,“ uvedl Felzmann. Jeden ze svědků styk Matsoly a jeho oběti nakrátko zahlédl, podle něj nic nenasvědčovalo nějaké nenormální situaci.

Matsolovi hrozil i výjimečný trest, pro ten ale soud neshledal žádné podmínky, ani žalobce ho nenavrhoval. Podle Felzmanna mezi polehčující okolnosti patří hlavně to, že dříve žil řádným způsobem života. V částečném doznání ale soud významnou polehčující okolnost nespatřil. „Zásadní přitěžující okolností je, že spáchal více trestných činů,“ dodal soudce. Matsola byl také na 10 let z České republiky vyhoštěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám