Hlavní obsah

Za srážku s traktorem může i policista. Při jízdě se zapnutými majáky nebyl opatrný

Pokutou 20 tisíc korun potrestal v úterý tachovský okresní soud Jaroslava Jurčíka, který s traktorem odbočoval vlevo a přitom do něj narazilo policejní vozidlo pronásledující jiné auto. Podle soudce Miloslava Vajganta ale nese za nehodu z října 2019 svůj díl viny i řidič služební oktávie, který nebyl při jízdě s majáky dostatečně obezřetný.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda policejního auta na TachovskuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Státní zástupce už naznačil, že po nabytí právní moci rozsudku bude zřejmě zahájeno trestní stíhání policisty jako spoluviníka.

Ke karambolu došlo na výjezdu z obce Holostřevy. Jurčík tam tehdy odbočoval vlevo ze silnice na polní cestu. Manévr zahájil v okamžiku, kdy ho začala předjíždět policejní octavie. Znalci spočítali, že ke střetu došlo v rychlosti mezi 127 a 155 kilometry v hodině. Po nárazu se traktor rozpůlil a octavie skončila po několika kotrmelcích v příkopu. Při nehodě se těžce zranila policistka, která jela jako spolujezdkyně.

Státní zástupce původně obžaloval z těžkého ublížení na zdraví pouze Jurčíka s tím, že on je jediným viníkem nehody. „Měl dostatek času, aby při dostatečném věnování se dopravní situaci mohl zareagovat a srážku s policisty odvrátit,“ uvedl žalobce.

S tím se soudce ztotožnil, ale upozornil na to, že i řidič vozidla jedoucího s výstražnými majáky musí dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozil ostatní účastníky silničního provozu. „V tomto případě se tak nestalo, a to i přesto, že policejní vozidlo jelo vysokou rychlostí,“ dodal soudce.

Rozsudek není pravomocný, jak obžalovaný, tak státní zástupce si po nechali čas na případné odvolání.

Honička na Tachovsku: Policisté narazili do traktoru a rozlomili ho vejpůl

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám