Hlavní obsah

Za smrtelný pád stromu na Českolipsku může ŘSD, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pád topolu, který se při poryvu větru v březnu 2017 zřítil na silnici I/9 mezi Jestřebím a Dubou na Českolipsku přímo na kabinu projíždějící cisterny a usmrtil jejího řidiče, může státní organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Liberci coby odvolací orgán.

Foto: HZS Libereckého kraje

Nabouraný nákladní vůz

Článek

Liberecký soud sice zrušil loňský rozsudek Okresního soudu v České Lípě, který rovněž rozhodl o vině a trestu pro ŘSD, i nový verdikt ale shledává ŘSD jako vinnou.

„Není pochyb o tom, že ŘSD věděla o tom, že topol byl v havarijním stavu a měl by být pokácen, ale nejednala,“ uvedl liberecký soudce Roman Buchal.

Za usmrcení z nedbalosti uložil liberecký soud firmě - shodně jako vloni soud v České Lípě - pokutu jeden milion korun i povinnost zveřejnit plné znění verdiktu o vině a trestu ve dvou sdělovacích prostředcích. ŘSD už ale nemusí vdově po řidiči cisterny zaplatit nemajetkovou újmu ve výši 1,5 milionu korun a jeho dceři jeden milion korun. Krajský soud náhrady snížil na 800, resp. 560 tisíc korun.

Selhání údržby, hejtman kritizoval kolaps na silnici 35

Domácí

Právní zástupce ŘSD Tomáš Gřivna u odvolacího soudu upozorňoval, že právnická osoba je umělý konstrukt a odpovědnost právnické osoby je založená na přičitatelnosti. „To znamená, že odpovědnost je nutné přičíst konkrétní fyzické osobě ze strany právnické osoby. Pokud soud takové osoby nenašel, tak nemůže právnickou osobu činit odpovědnou,“ tvrdil Gřivna.

Podle soudce chybovali v součinnosti hned tři zaměstnanci liberecké pobočky ŘSD, kteří o havarijním stavu topolu (a dalších stromů) věděli už ze znaleckého posudku z roku 2013 a nezakročili. Zaměstnanci už u okresního soudu vypověděli, že počítali s tím, že k pokácení stromů dojde při plánované stavbě obchvatu. Nakonec k tomu ale nedošlo.

V rámci české justice jde o výjimečný případ. Je to totiž zřejmě zcela poprvé, co byla právnická osoba stíhána kvůli odpovědnosti za trestné činy proti životu a zdraví.

Před auta na dálnici D1 popadaly stromy, natočila to kamera

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám